maandag 25 augustus 2014

Afrika mobiliseert snelle interventiemachten

22 augustus - De Oost-Afrikaanse snelle reaktiemacht moet in december van start gaan. Deze Eastern Africa Standby Force (EASF) met 5000 soldaten uit Rwanda, Burundi, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Somalië, de Seychellen, de Comoren, Djibouti en Soedan zal in november een gezamenlijke oefening houden in Ethiopië. De strijdmacht wordt gemandateerd door de Afrikaanse Unie (AU). De VS, de EU en andere niet-Afrikaanse instanties betalen meer dan 90% van de militaire activiteiten van de AU.
Het is de bedoeling dat in september de rol van vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt overgenomen door de VN. Tot nu toe wordt deze missie uitgevoerd door 2000 Franse en 6000 Afrikaanse militairen. Rond 15 september zal de VN-macht 7600 soldaten en politiemensen gaan tellen, 65% van de 12.000 die in april door de Veiligheidsraad waren gemandateerd. 5800 Afrikaanse soldaten worden 'omgekat' tot blauwhelmen en 1800 verse troepen voegen zich daarbij.
Zuid-Afrika heeft inmiddels bekend gemaakt dat het vanaf oktober voor de tijd van drie maanden een gevechtsgroep beschikbaar zal stellen voor de African Capacity for Immediate Response to Crises (ACIRC). Dit is een tussenoplossing voor de Africa Standby Force (ASF). De gevechtsgroep zal bestaan uit een gemotoriseerd infanteriebataljon, versterkt met pantservoertuigen, artillerie, luchtdoelartillerie, genie en een medische groep. De gevechtsgroep zal vermoedelijk samenwerken met een detachement Rooivalk gevechtshelikopters voor luchtsteun en Oryx transporthelikopters.
Bronnen: Jane's Defence Weekly (Helmoed-Römer Heitman), The Guardian, Reuters (Clement Uwiringiyimana)
UPDATE: 28 september - Zuid-Afrika gaat nu pas vanaf december een gevechtsgroep van 1500 militairen leveren voor de ACIRC. in principe voor drie maanden, maar dit is ook ervan afhankelijk of andere landen troepen kunnen leveren. Een andere knelpunt is het gebrek aan maritiem en luchttransport voor het Zuid-Afrikaanse leger. De landmacht staat bovendien al onder grote druk door inzetten in Darfoer, DR Congro en aan de grenzen van Zuid-Afrika.
Bron: Jane's Defence Weekly (Helmoed-Römer Heitman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten