zaterdag 30 augustus 2014

VS beginnen inlichtingenvluchten boven Syrië

26 augustus - Het Pentagon begint met het sturen van verkenningsvliegtuigen, waaronder drones, naar het Syrische luchtruim om gegevens over doelen van fundamentalistische strijders te verzamelen. Central Command heeft hiervoor meer vliegtuigen gevraagd, die zullen worden verplaatst vanuit Europa of Afrika. De drones zullen vliegen zonder Syrische autorisatie. Er zijn eerder wel geheime vluchten door de VS in Syrië uitgevoerd, bijvoorbeeld in juli tijdens een (mislukte) poging met Black Hawk helikopters om een groep Amerikanen die gevangen wordt gehouden door ISIS te bevrijden.
AFP heeft een bron aangeboord die zegt dat de informatie uit de verkenningen indirekt met Syrië wordt gedeeld, via Bagdad en Moskou. Bronnen van het Syrisch verzet zeggen dat gisteren niet-Syrische verkenningsvliegtuigen stellingen van ISIS in de olierijke provincie Deir Ezzor in het oosten van Syrië hebben bekeken. Vandaag heeft de Syrische luchtmacht stellingen in de provincie gebombardeerd. Deir Ezzor is een belangrijke verbindingslijn van ISIS voor de opmars in Irak.
Als de VS ook luchtaanvallen in Syrië zou willen uitvoeren zonder coördinatie met Damascus, is er een risico vanuit de Syrische luchtverdediging. Predator, Reaper en Global Hawk zijn niet gewend te werken in gebied dat beschikt over een aktieve luchtverdediging in hun bereik. Een MiG 23 gevechtsvliegtuig of een SA-22 Greyhound luchtdoelraket zou ze kunnen neerschieten. De RQ-180 van de VS is een stealth drone die radargeleide luchtverdediging kan vermijden. En er is natuurlijk het U-2 bemande spionagevliegtuig dat hoger vliegt. Maar die zijn alleen geschikt voor grotere objekten en niet om groepen strijders te volgen.
Bronnen: The Wall Street Journal (Adam Entous, Julian E. Barnes, Dion Nissenbaum), AFP, The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff),

Geen opmerkingen:

Een reactie posten