29 juni - De New York Times meldt, op basis van bronnen die kennis hebben van inlichtingenrapporten, dat Qatar sinds het begin van dit jaar via een netwerk van wapensmokkelaars zeker twee partijen met van de schouder af te vuren grond-luchtraketten (Manpads) aan het Syrische verzet heeft geleverd. Een partij zou hebben bestaan uit FN-6s van Chinese makelij. De raketten kunnen worden ingezet tegen de Syrische luchtmacht. Een eerdere leverantie bestond uit Russische luchtdoelwapens afkomstig van oude Libische arsenalen. In beide gevallen ging het om enkele tientallen raketten. Volgens de rebellen hebben de Chinese wapens veel technische problemen. De kapaciteit van Qatar voor wapentransport is aanmerkelijk verruimd door de aankoop van C-17 militaire transportvliegtuigen van Boeing in 2008.
Een paar dagen eerder was via de Wall Street Journal bekend geworden dat de CIA in Jordanië begonnen is met het bewapenen van kleine groepen geselekteerde rebellen. Samen met training en aansporingen voor Europese landen om ook wapens te leveren maakt dit deel uit van een geheim plan van president Obama om vanaf begin augustus een groep van voor de VS betrouwbare rebellen op te gaan bouwen. Drie weken zijn nodig om lichte wapens en mogelijk antitankraketten naar Jordanië te transporteren. Daarna volgt twee weken basistraining voor een eerste groep strijders.
Er zijn besprekingen met andere landen, waaronder Frankrijk, om wapens van Europese makelij voor het guerrillalegertje voorlopig in Jordanië op te slaan. Saoedi-Arabië zal Manpads leveren aan een uitgelezen groep van 20 strijders. Vanaf augustus moeten elke maand rond 100 strijders Syrië binnengaan. Volgens de plannen kan het dan na vier of vijf maanden genoeg zijn om een verschil te gaan maken op het slagveld. De CIA was al bezig met Russische wapens op te slaan Dat heeft voordelen omdat veel rebellen daar al mee om kunnen gaan. Het zijn deserteurs uit het Syrische leger.
Inmiddels heeft een Russische krant gemeld dat de marine van Rusland het personeel van de basis in Tartous zou hebben teruggetrokken vanwege de oorlogsrisiko's.
Bronnen: The Wall Street Journal (Adam entous, Julian E. Barnes, Siobhan Gorman), The New York Times (Mark Mazetti, C.J. Chivers, Eric Schmitt)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten