woensdag 24 juli 2013

Explosies in Syrische munitiedepots een aanval van Israël?

12 juli - Er is veel onduidelijkheid over de reeks explosies die zich op 5 juli hebben voorgedaan bij Syrische munitiedepots bij de stad Latakia. Syrië zelf schrijft de gebeurtenissen, waarbij enkele soldaten werden gedood, toe aan een technische fout. De Israëlische regering zwijgt zoals gebruikelijk in dit soort gevallen in alle talen. De meest opmerkelijke rol wordt gespeeld door drie anoniem optredende Amerikaanse regeringswoordvoerders. Ze vertelden aan CNN dat de explosies het resultaat waren waren van luchtaanvallen door  Israëlische vliegtuigen. Het doel van de aanval waren Russische kruisraketten van het type Yakhont (P-800) die geschikt zijn voor aanvallen op schepen. Een dergelijke raket van Hezbollah, vermoedelijk een ouder type, bracht tijdens de oorlog van 2006 ernstige schade toe aan een Israëlisch oorlogsschip.
Over de manier waarop de aanval zou zijn uitgevoerd wordt druk gespekuleerd. De Sunday Times stelt op basis van "inlichtingenbronnen " dat door Duitsland geleverde Israëlische Dolphin onderzeeërs kruisraketten zouden hebben afgevuurd. Russia Today weet dan weer te melden dat Israëlische vliegtuigen zouden zijn opgestegen vanaf een luchtmachtbasis in Turkije. Dit lijkt om meerdere redenen niet zo logisch omdat de Israëlisch luchtmacht net zo gemakkelijk vanuit zee zou kunnen aanvallen. Richard Silverstein van Tikun Olan heeft hier weer een verklaring voor: vanaf een Turkse basis zou Latakia vanuit het noorden aangevallen kunnen worden hetgeen een verrassingseffekt oplevert.

Als Israël verantwoordelijk is, heeft het zijn punt gemaakt: ongestraft aanvallen blijft mogelijk indien door Israël vastgestelde rode lijnen worden overschreden. Door de aanval te ontkennen laat de Syrische regering zich niet onder zetdwang plaatsen en kan eventueel later op een zelf gekozen tijdstip nog terugslaan. Het meest raadselachtig is nog wel het Amerikaanse informele 'outen' van Israël. Daar doen twee mogelijke verklaringen over de ronde. De eerste is dat de de VS een milde waarschuwing heeft willen uitdelen: we zien waar jullie mee bezig zijn en zullen dat zo nodig bekend maken. De tweede is dat de VS hiermee willen zeggen: Israël is kennelijk uitstekend in staat om zelf zijn belangen te beschermen en heeft ons ingrijpen dus niet nodig.
Bronnen: CNN (Barbara Starr), New York Times (Michael R. Gordon), Long War Journal (David Barnett)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten