dinsdag 25 juni 2013

Kirgizië bepaalt datum voor sluiting VS-basis

20 juni - Het parlement in Kirgizië heeft een wet aangenomen waarbij 11 juli 2014 als ultieme datum wordt vastgesteld voor de sluiting van het Manas Transit Center buiten de hoofdstad Bishkek. De vliegbasis Manas  wordt door Amerikaanse en NAVO-troepen gebruikt als tussenlandingsplaats voor de operaties in Afghanistan. Er zijn rond 1000 Amerikaanse militairen gelegerd.
Afgelopen september wist Rusland de huurovereenkomst voor zijn Kirgizische basis in Kant te verlengen met vijftien jaar in ruil voor het afschrijven van 500 miljoen dollar aan Kirgizische schuld. Washington betaalt voor Manas 60 miljoen dollar per jaar.
Bron: Reuters (Olga Dzyubenko)
UPDATE: 28 juni - Het verlies van Manas zou grote problemen opleveren voor de terugtocht van VS-materieel en troepen uit Afghanistan, aldus generaal Arthur Lichte, een voormalige kommandant van Air Mobility Command (AMC). Als de noordelijke route op die manier niet beschikbaar is, moet alles via de weg door Pakistan en vandaar per schip worden vervoerd.
In 2009, de vorige keer dat Kirgizië de VS weg wilde hebben uit Manas, werd uiteindelijk overeengekomen dat de jaarlijkse huur die de Amerikanen zou worden verhoogd van 17,4 miljoen dollar naar 60 miljoen. Dat zit er deze keer niet in.
Bron: Air Force Times (Jeff Schogol)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten