zondag 23 juni 2013

NAVO werkt details uit voor Afghaanse operatie na 2014

5 juni - De vergadering van NAVO-ministers van defensie in Brussel heeft het operationele concept goedgekeurd voor de NAVO-operatie Resolute Support na 2014 in Afghanistan. Het doel van de missie is advies, training en assistentie voor de Afghaanse ministeries van defensie en politie en de hoogste leger- en politiekommandanten. De VS zullen de operatie in het zuiden en oosten van het land gaan leiden (lead nation), Duitsland in het noorden, Italië in het westen en Turkije mogelijk in Kaboel. De afwezigheid van Engeland en Frankrijk in de berichtgeving is opvallend. De trainers zullen volgens NAVO sekretaris-generaal Rasmussen alleen op het hoogste niveau adviseren, niet zoals nu ook op brigade- en bataljonsniveau.
Op aantallen militairen wil men zich over het algemeen nog niet vastleggen, de NAVO zal dit pas in het najaar doen na het einde van het Afghaanse vechtseizoen. Ze moeten wel, omdat ook de VS hierover voor die tijd niet willen beslissen. Alleen Duitsland heeft aangegeven tussen de 600 en 800 militairen te willen leveren. Informeel is sprake van een totaal tussen de 8000 en 12.000, maar het touwtrekken in Washington hierover gaat nog door. Bovendien is een en ander geheel afhankelijk van een door de presidenten Obama en Karzai af te sluiten bilaterale veiligheidsovereenkomst. En ook het Congres kan nog roet in het eten gooien: een amendement van het Huis van Afgevaardigden op de US National Defense Authorization Act 2014 heeft inmiddels de steun voor Amerikaanse aanwezigheid na 2014 geschrapt en vervangen door de formulering dat na 2014 geen troepen mogen blijven zonder uitdrukkelijke instemming van het Congres, aldus NATO Watch.
Bronnen: Reuters (Adrian Croft, David Alexander), NATO Watch nr. 43 (June 2013)
UPDATE: 20 juni - Ook de Italiaanse minister van defensie heeft bekendgemaakt dat tussen 500 en 700 Italiaanse troepen na 2014 aktief zullen blijven in het westen van Afghanistan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten