26 april - Het bovenstaande is de kop van een artikel waarin Time de verwikkelingen rond de mogelijk inzet van sarin in Syrië beschrijft. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft verteld dat de Amerikaanse inlichtingengemeenschap "met een bepaalde mate van wisselend zelfvertrouwen" heeft vastgesteld dat het Syrische leger chemische wapens heeft ingezet. Volgens Mark Thompson van Time zitten er in die formulering gaten "die groot genoeg zijn dat er een kruisraket doorheen kan vliegen."
Hij noemt een aantal precedenten waarbij de VS militair hebben opgetreden op basis van onbetrouwbare of vervalste inlichtingen:
- 4 augustus 1964, Golf van Tonkin - De VS beginnen een oorlog tegen Noord-Vietnam op basis van een vals inlichtingenrapport dat twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn aangevallen door de Noord-Vietnamese marine. De oorlog kost mogelijk 1 miljoen mensen het leven, meest burgers, en 58.000 Amerikaanse militairen.
- 20 augustus 1998, Al-Shifa farmaceutische fabriek, Soedan - Op basis van een misleidend grondmonster schieten de Amerikanen kruisraketten af op de fabriek, die ze verdenken van produktie van chemische wapens. Duizenden Soedanezen sterven door gebrek aan medicijnen.
- 16-19 december 1998, Operatie Desert Fox - De VS vallen een reeks doelen aan in Irak die verband zouden hebben met het Iraakse programma van massavernietigingswapens. Achteraf waren die er niet. 2000 Iraakse doden.
- 2003-2011, Operatie Iraqi Freedom, Irak - De tweede oorlog met Irak, na afloop blijkt dat Saddam Hoesein blufte en zijn voorraden massavernietigingswapens na 1991 heeft afgedankt. Meer dan 100.000 Iraakse doden, meest burgers en bijna 4500 Amerikaanse troepen.
Ook bij McClatchy Newspapers manen enkele van de bekendste experts, zoals Jean Pascal Zanders van het EU Institute for Security Studies en Richard Guthrie (ex-SIPRI), tot voorzichtigheid. De vertoonde symptomen lijken niet op sarin, het aantal slachtoffers is kleiner en minder direkt dan je zou verwachten en het militair nut van kleinschalige inzet in twijfelachtig. Als mogelijke verklaringen worden aangedragen: geknutsel met chemicaliën door amateurs, testen van de Amerikaanse rode lijn door het regime, een aanval op een transport van chemische wapens of een onbedoelde verwisseling. Het per ongeluk afschieten van een enkele chemische artilleriegranaat in het heetst van de strijd of tijdens een belegering, door onzorgvuldig labelen van granaten, zou tijdens de Iran-Irak-oorlog van de jaren tachtig een paar keer zijn voorgekomen.
Jeffrey Lewis van Arms Control Wonk geeft een kort en bondig overzicht van de huidige problematiek.
Bronnen: Time (Mark Thompson), McClatchy Washington Bureau (Jonathan S. Landay, Matthew Schofield, Anita Kumar)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten