16 mei - Volgens de Telegraph zijn een aantal Europese landen onder leiding van Duitsland en Italië, ondanks toenemende Britse druk, nog steeds tegen de opheffing van het EU-wapenembargo voor Syrië. In een vertrouwelijke nota hebben de Britten voorgesteld legale obstakels voor het bewapenen van de rebellen op te heffen. Frankrijk zou de zaak tot eind juni willen uitstellen (het embargo loopt 1 juni af). Oostenrijk heeft in een tot woede van de Britten gepubliceerd diskussiestuk (een zogenaamd non-paper) een uitvoerige politieke en juridische argumentatie tegen de wapenleveranties gegeven. De Oostenrijkers vinden dat een dergelijk besluit in strijd is met internationaal recht, EU-regelgeving, het principe van non-interventie, het VN-handvest, besluiten van de Europese Raad, een resolutie van de Veiligheidsraad tegen al-Qaida en uitspraken van het internationaal gerechtshof. Bovendien zou het een risiko zijn voor de veiligheid van de VN-vredesmacht UNDOF die sinds 1973 toezicht houdt op de wapenstilstand tussen Syrië en Israël.
Een al dan niet definitieve beslissing zal genomen worden op de vergadering van de raad van EU-ministers van buitenlandse zaken op 27 mei. Volgens de Guardian bestaat de mogelijkheid dat "kreatieve linguisten in Brussel" een formule bedenken die iedereen op zijn eigen wijze kan interpreteren. Dat gebeurde vorige keer ook, toen een uitzondering werd gemaakt voor "niet-dodelijke steun en technische bijstand voor de bescherming van burgers". De meeste EU-landen vonden dat dit betekende dat de technische bijstand betrekking had op niet-dodelijk materieel (voertuigen zonder wapens, kogelvrije vesten, nachtkijkers). De Engelsen legden het ruimer uit en lieten allerlei militaire training er onder vallen.
De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Timmermans verklaarde bij BNR-radio ruimte te zien voor een kompromis. Volgens hem kunnen wellicht pantservoeruigen en bepaalde defensieve wapensystemen wel. Nederland wil in elk geval geen wapens leveren, zegt Timmermans. Dat brengt een eind van het konflikt niet dichterbij.
Bronnen: The Guardian (Julian Borger); The Telegraph (Bruno Waterfield, Damien McElroy)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten