vrijdag 3 mei 2013

Keert Engeland terug ten oosten van Suez?


29 april - Volgens het Royal United Services Institute (RUSI) zijn er Britse plannen voor een herstel van de permanente militaire aanwezigheid ten oosten van Suez, in de Golf. Het besluit om de Britse strijdkrachten terug te trekken uit een keten van bases op de weg naar Azië - een keerpunt in de geschiedenis van het Britse imperialisme - werd genomen in 1968 en voltrokken in 1971. De Golfstaten werden toen onafhankelijk.
Maar nu zou het Britse leger nadenken over een (beperkte) terugkeer naar de regio. Men koncentreert zich op de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar de RAF de luchtmachtbasis al-Minhad ten zuiden van Doebai permanent in gebruik wil gaan nemen. Momenteel is daar al een squadron Tornado's gestationeerd. De Britse marine houdt steeds drie mijnenvegers en minstens een fregat of een destroyer in de Golf, ondersteund door een kleine staf in Bahrein (UK Maritime Component Command - UKMCC). De landmacht wil troepen voor de woestijnoorlog gaan stationeren in Oman. Militaire scholen in Qatar (vanaf begin september) en Koeweit (in een ondersteunende rol) maken ook deel uit van het plan.
Een bijkomend voordeel zou zijn dat het minder kostbaar is om materieel en personeel vanuit Afghanistan over te brengen naar de Golf dan terug naar Engeland.
In de Golf wonen rond 160.000 Britse burgers.
Bron: Daily Telegraph (David Blair), BBC News (Frank Gardner)


RUSI, A Return to East of Suez? UK Military Deployment to the Gulf (Gareth Stansfield and Saul Kelly)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten