woensdag 28 september 2022

Japan wil geleide wapens voor langere afstand [UPDATE]

31 augustus - Japan is van plan massaal [1000] kruisraketten en een ballistische raket met hoge snelheid te produceren om ver verwijderde Chinese en Russische doelen te kunnen raken. Dit blijkt uit het plan voor materieelaanschaf dat onderdeel uitmaakt van de jaarlijkse defensiebegroting. Tot nu toe hield Japan zich aan de na WO II ingestelde beperking tot enkele honderden kilometers voor het bereik van zijn geleide wapens.
China vuurde deze maand vijf ballistische raketten af die neerplonsten in wateren op 160 km uit de Japanse kust. Dit was machtsvertoon na het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan.
De Japanse militaire expansie moet plaatsvinden met een nieuwe vanaf de grond te lanceren kruisraket, een versie met vergroot bereik [van 200 tot 1000 km] van de al door Mitsubishi ontworpen Type 12 anti-scheepsraket en een met hoge snelheid omlaag glijdende ballistische raket tegen gronddoelen.
Japan heeft al vliegtuigraketten zoals de Joint Strike Missile (JSM) van het Noorse Koningsberg en de JASSM stand-off raket van Lockheed met een bereik van 1000 km besteld. De nieuwe wapens zouden vooral op de zuidelijke Nansei-eilanden en de regio Kyushu worden gestationeerd vanwaaruit de kustgebieden van Noord-Korea en China bereikbaar zijn. 
Bron: Reuters (Tim Kelly)

UPDATE: 9 september - Het VS-leger maakt geen haast met het terugtrekken van twee wapensystemen raketartillerie HIMARS (bereik tot 500 km) van de Japanse basis op het eiland Amami Oshoma in de prefektuur Kagoshima, deel van een keten eilanden in de Oost-Chinese Zee die zich uitstrekt tot Taiwan. De basis bestaat sinds 2019 en is een van de tegen China gerichte Japanse versterkingen op de zuidwestelijke eilanden met anti-scheepsraketten en luchtdoelwapens. De artillerie van US Army was daar in het kader van de jaarlijkse oefening Orient Shield. Er zijn dit jaar nog twee gezamenlijke oefeningen gepland waaraan de HIMARS kunnen deelnemen.
Bron: Reuters (Tim Kelly)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten