woensdag 28 september 2022

[Augustus] [UPDATE] Rusland trekt vliegtuigen terug uit de Krim

28 augustus - Volgens een geheim NAVO-rapport dat gezien is door Business Insider heeft Rusland gevechtsvliegtuigen teruggetrokken uit de Krim na explosies op militaire terreinen in het schiereiland. Zes Su-35S en vier MiG-31BM jachtvliegtuigen zouden verplaatst zijn van het vliegveld Belbek naar het binnenland van Rusland, de regio's Kushchevskaya en Marinovka. Het rapport, gedateerd op 22 augustus, had betrekking op meerdere explosies op vliegbasis Saki en het marinehoofdkwartier in Sebastopol. Belbek ondersteunde de operaties van de Russische luchtmacht in het zuiden van Oekraïne en de Zwarte Zee.
Ten tijde van het rapport bleven op Belbek wel 32 Russische gevechtsvliegtuigen, meest de oudere Su-27 Flanker en een kleine aantal SU-35S en MiG-31BM. Hiermee kan niet hetzelfde niveau van luchtsteun worden gehandhaafd. Vanaf de nieuwe lokaties zijn de inzetgebieden lastiger bereikbaar.
Rusland heeft ook het aantal taktische luchtdoelraketten op de Krim vergroot voor de verdediging tegen drones. Het NAVO-rapport konstateert echter dat Rusland moeite heeft met de integratie van de diverse luchtafweersystemen om effektief tegen de Oekraïense drones te kunnen optreden.
Bron: Business Insider Deutschland (Josh Groeneveld, Nathan Rennolds)
UPDATE: 30 augustus - Het rapport van het NAVO-inlichtingencentrum Joint-2 maakt de inschatting dat het Russische leger in Oekraïne nog wel in staat is beperkte terreinwinst te boeken, maar deze taktische successen niet verder kan exploiteren. Vanuit de Zwarte Zee blijven aanvallen met Kalibr raketten, eventueel ook op Kiev, mogelijk. In het verdere verloop van de oorlog zal Rusland vermoedelijk proberen de eigen verbindingsroutes, wapendepots en vliegvelden te beschermen. In het zuiden is het niet meer in staat tot grote offensieve operaties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten