dinsdag 7 juni 2022

Laserwapens

Wie herinnert zich niet de science fiction series, waarbij niet met kanonnen of geweren werd geschoten maar met een flitsend-sissend geluid makende lichtpuls?
Het is een laser, een lichtstraal, waarbij alle fotonen in fase lopen en zich daardoor nauwelijks verspreiden. Als je dus heel veel energie in zo’n straal stopt kan die vanaf een afstand iets zo warm maken dat het in de brand vliegt.
Dat is al een tijdje geen science fiction meer. De Russische luchtmacht claimt in Oekraïne vliegtuigen en drones met een laserstraal uit de lucht te schieten. Het eerste systeem heette ‘Peresvet’. In een filmpje zie je hoe de laserstraal van 5km afstand en in 5 seconden de vleugel van een drone eraf brandt. Peresvet zou ook satellieten kunnen verblinden. De opvolger van Peresvet heet ‘Zadira’ . Daarmee zou al een Oekraïense drone zijn uitgeschakeld.
De VS hebben al langer lasersystemen. Het nieuwste systeem heet Layered Laser Defense system (LLD) Het is volledig elektrisch. Voordeel daarvan is dat er in korte tijd meerdere doelen kunnen worden beschoten en er geen chemicaliën aan te pas komen, zoals bij de Russische lasers.
Een laserwapen zal alleen werken als het weer het toelaat. Mist en regen verzwakken de laserstraal.
Het militaire recht verbiedt lasers te gebruiken om vijandige soldaten te verblinden, hoewel dat volgens bronnen wel gebeurt in Oekraïne.
Laser wordt ook gebruikt als 'counter measure', als een vliegtuig wordt aangevallen door bijvoorbeeld een hittezoekende raket. AN/AAQ-24 is een Amerikaans systeem dat de kop van de raket verblindt of wegbrandt, waardoor de raket het doel zal missen

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=o1wOL7rKMAE
https://www.republicworld.com/world-news/russia-ukraine-crisis/zadira-know-about-russias-new-blinding-laser-weapon-that-burns-drones-in-5-seconds-articleshow.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Directional_Infrared_Counter_Measures

Jan Bertels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten