dinsdag 28 juni 2022

NAVO plant verachtvoudiging van snelle interventietroepen (UPDATE)

27 juni - Augen Geradeaus kijkt met enige verbazing naar de mededeling van NAVO sekretaris-generaal Stoltenberg dat het aantal snel inzetbare NAVO-troepen moet worden uitgebreid van 40.000 tot meer dan 300.000. Momenteel levert de Bundeswehr voor de NATO Reponse Force 14.200 soldaten. Maar dat komt hoofdzakelijk, omdat Duitsland dit jaar ook de kern van het personeel voor de speerpunt van dit NAVO-interventieleger (de VJTF) opstelt. Bekend was al dat de Bundeswehr het huidige bataljon in Litouwen zal gaan uitbreiden tot een brigade, waarvan overigens maar een deel wordt gestationeerd in de Baltische regio.
De eerste planning voor de verdere enorme uitbreiding van de parate troepen die onder direkt NAVO-bevel komen (New Force Model) wijzen in de richting van een Duitse gemechaniseerde divisie die beschikt over twee Duitse en een Nederlandse brigade plus een luchtmobiele eenheid plus twee luchtmachtsquadrons in Duitsland, verder vier luchtverdedigingseenheden en fregatten in de Noordzee en de Oostzee. Al deze onderdelen moeten binnen 30 dagen inzetbaar zijn. De Division Schnelle Kräfte (DSK), waartoe de Nederlandse 11e luchtmobiele brigade behoort, zou in aanmerking komen als landmachtonderdeel, hoewel in de diskussie ook de zwaardere 1ste Panzerdivision genoemd wordt, waarin de Nederlandse 43ste Gemechaniseerde Brigade is geïntegreerd.
Bron: Augen Geradeaus (T. Wiegold)
Update: 29 juni - Twee extra Amerikaanse geleide-wapen-destroyers in aanvulling op de vier die al aanwezig zijn (de Ross, Roosevelt, Arleigh Burke en Porter) bij Naval Station Rota in Spanje zullen niet voor fiscaal jaar 2024 daar aankomen, volgens bronnen bij de Zesde Vloot. Eerder deze maand kwam daar wel de destroyer Paul Ignatius aan om één van de vier te vervangen (niet bekend welke). Daarnaast wordt het voorwaartse hoofdkwartier van het Amerikaanse V Legerkorps in Poznan (niet de gevechtstroepen) nu permanent in Polen gestationeerd met een divisiehoofdkwartier en een ondersteunend veldbataljon, en zullen er twee F-35 squadrons van de VS in Engeland komen op vliegbasis Lakenheath. In Duitsland en Italië wordt onder meer de Amerikaanse luchtverdediging versterkt. In Roemenië wordt een roulerend brigadegevechtsteam toegevoegd.De maatregelen houden ook in dat US Army nu vier brigadegevechtsteamss in Europa heeft: twee roulerende  brigades, waarvan één in Polen, het 2e Regiment Cavalerie in Duitsland (Vielseck) en de 173ste Airborne Brigade in Italië (Vicenza).
Bronnen: DoD Factsheet, Military Times (Geoff Ziezulewic, AP), Army Times (Davis Winkle)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten