donderdag 31 maart 2022

VS sturen sovjetluchtafweer naar Oekraïne

21 maart - De Wall Street Journal meldt dat de VS een klein aantal oude luchtverdedigingssystemen uit de sovjettijd naar Oekraïne sturen. Daaronder zijn exemplaren van de SA-8, een mobiel luchtafweersysteem voor de korte afstand met een eigen radar aan boord. De wapens zijn in het verleden aangekocht in diverse landen (het was ook een exportartikel voor de Sovjet-Unie) voor technologisch onderzoek en om mee te oefenen. Ze zijn meest opgeslagen in het Redstone Arsenal in Arizona. Het Oekraïense leger is al getraind op dit soort wapens. In de jaren negentig hadden de VS ook al eens een S-300 luchtverdedigingssysteem voor de lange afstand bemachtigd, maar volgens een woordvoerder is dat nog niet geleverd aan Oekraïne.
Eerder had CNN al bericht over een geheim vliegveld vlakbij de Oekraïense grens dat door US European Command wordt gebruikt voor massale wapenleveranties voor het Oekraïense leger. Daar landen vooral C-17 transportvliegtuigen van de US Air Force met ladingen wapens van de VS en andere NAVO-landen. In de eerste week van maart is het aantal vluchten opgelopen tot zeventien per dag, de maximum kapaciteit van het vliegveld. Er waren toen al 17.000 antitankwapens en 2000 Stingers verscheept.
En de Washington Post had een reportage over door burgers georganiseerde konvooien met voertuigen, veldkeukens, kogelvrije vesten, radio's, kleine drones en nachtzichtapparatuur, die vanaf de Poolse grens via landweggetjes de grens overgaan vanuit magazijnen in Warschau en Vilnius (Litouwen).
Bronnen: CNN (Oren Liebermann), The Washington Post (Steve Hendrix), The Wall Street Journal (Nancy A. Youssef, Michael R. Gordon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten