dinsdag 22 maart 2022

Pentagon wil terugkeer VS-commando's naar Somalië

10 maart - Het Pentagon vraagt president Biden om enkele honderden commando's terug te sturen naar Somalië om de rebellen van al-Shabaab (geschat op 5-7000 strijders) te helpen stoppen. President Trump had in januari 2021 als een van zijn laatste orders bevel gegeven rond 700 Green Berets (landmacht) SEALS (marine) en Raiders (mariniers) terug te halen die bezig waren Somalische elitetroepen te trainen. De meeste werden vervolgens gestationeerd in buurlanden Djibouti en Kenia. Ze reizen nu regelmatig op en neer om de elite-eenheid Danab (Bliksem) lp te leiden. De beslissing van Trump wordt nog steeds geëvalueerd.
Biden heeft ook het aantal drone-aanvallen tegen al-Shabaab sterk teruggebracht. Trump keurde er 203 goed in zijn termijn, Biden in 13 maanden vijf waaronder één afgelopen maand als luchtsteun voor Somalische troepen onder vuur.
Een plan om een team Green Berets in Burkina Faso te stationeren om daar lokale commando's te trainen is opgeschort na een coup van het leger in januari.
Bron: The Wall Street Journal (Michael M. Phillips)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten