maandag 21 maart 2022

Oekraïense special forces (UPDATE 2)

4 maart - De militaire inlichtingenfirma Janes stelt vast dat de Oekraïense special forces een sleutelrol spelen in de huidige oorlog. Het Oekraïense Special Operations Command is opgericht in december 2015 en telt nu vier regimenten speciale troepen van de landmacht (SOF), drie van de marine en twee trainingscentra. De sterkte wordt aan het begin van de oorlog aangegeven als rond 2000 met de bedoeling uit te groeien tot 4000.
Bij de landmacht zijn de 3e en 8ste regimenten SOF respectievelijk gestationeerd in Kirovograd (vredeslokatie in Midden-Oekraïne) en Khmelnytskyi (vredeslokatie in West-Oekraïne) en hebben als taak direkte aktie (overvallen, sabotage, hinderlagen) en speciale verkenningen. De eenheden tellen elk 300 militairen en zijn onderverdeeld in compagnies en pelotons. Er zijn specialisten voor gevechtsgenie, zware wapens, verbindingen en gewondenverzorging. Het 3e regiment was in maart 2020 bezig met NAVO-certificatie, hetgeen de bijdrage van een Special Operations Land Task Group aan coalitieoperaties mogelijk zou maken. Ook bij de landmacht is er sinds april 2019 de 61ste Infanteriebrigade Jagers die vergelijkbaar is met het 55ste Regiment Rangers van de VS (verzamelen van inlichtingen, beveiliging van andere eenheden en zelfstandig optreden).
Een ander trainingscentrum (het 142ste voor de staf) is in Berdychiv (in het noorden ten westen van de Dnjepr rivier). Dit werd ondersteund door de door de VS geleide Joint Multinational Training Group Ukraine (JMTG-U), waarvan verder deel uitmaken NATO Special Forces Headquarters (NSHQ), het Poolse Special Operations Component Command, de 10e Special Forces Group (VS) en Baltische partners.
De special forces van de marine bestaan uit het 140ste Special Purpose Centre (in 2021 gecertificeerd door de NAVO). het 801ste Anti-diversionary detachement (dus tegen afleidingsmanoeuvres) en het 73ste Maritime SOF Centre. Lokaties: Khmelnytskyi, Mykolaiv, Ochakiv, eiland Mayski. Al deze eenheden opereren in de Zwarte Zee.
In 2019 werd ook een luchtdetachement special forces opgericht dat is uitgerust met Mi-8T helikopters en Antonov-70 transportvliegtuigen. Zij ondersteunen de teams van landmacht en luchtmacht.
Landen als Canada, Denemarken, Roemenië en Engeland ondersteunen de special forces opbouw. Er is ook hulp van Georgië, Israël, Zweden en Noorwegen. Met Noorwegen is er een strategische overeenkomst.
* De Oekraïense special forces lijken goed verankerd in NAVO-strukturen.
Bron: Janes Defence News (Andrew White)
UPDATE: 16 maart - Ook de CIA heeft volgens onderzoek van Yahoo News personeel van Oekraïense special forces en inlichtingendiensten getraind. Dat programma begon in 2015 onder president Obama en omvatte onder meer onderricht op vuurwapens, in camouflagetechnieken en beveiligde verbindingen. Daarvoor werd door de paramilitairen van de CIA ook naar het Oost-Oekraïense front gereisd. De lokale speciale troepen werden getraind, geëvalueerd en geholpen bij het plannen van operaties. Ook instrukteurs voor specifieke activiteiten zoals sluipschutters van het Special Activities Centre van de CIA gingen mee. Het hele programma viel onder de zogenaamde Ground Branch (nu Ground Department) van de CIA. Trainingen vonden ook plaats in de VS.
* Het ging niet om grote aantallen. Zoals meestal zullen de programma's van het Pentagon veel groter zijn geweest.
Bron: Yahoo News (Zach Dorfman)
UPDATE 2: 15 maart - Oekraïense special forces nemen regelmatig deel aan NAVO-oefeningen, waaronder alle recente edities van de oefening Combined Resolve. De NAVO-certificatie van het 140ste SOF Center als eerste niet-NAVO-eenheid ooit betekent dat dit onderdeel kan worden ingezet bij de NATO Response Force.
Bron: CEPA (Federico Borsari)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten