dinsdag 5 januari 2021

USAF stationeert Reaper drones in Roemenië (UPDATE 2)

4 januari - De Amerikaanse luchtmacht in Europa (USAFE) heeft bekend gemaakt dat MQ-9 Reaper bewapende drones en 90 luchtmachtmilitairen nu zijn gestationeerd op de Roemeense vliegbasis 71 in Campa Turzii. Ze zijn, totdat het squadron volledig operationeel is, ingedeeld bij het Detachment 1 van de 31ste Expeditionary Operations Group, die valt onder de 31ste Fighter Wing op vliegbasis Aviano in Italië. Deze opereert in heel Zuid-Europa. De basis in Transsylvanië, die dateert uit de Koude Oorlog, huisvest verder twee squadrons van de Roemeense luchtmacht met gemoderniseerde MiG gevechtsvliegtuigen (LanceR C) en twee squadrons Puma helikopters. Vliegtuigen van de US Air Force worden daar regelmatig ingezet. Ook de door contractanten gevlogen Reapers van het Detachment 2 52ste Expeditionary Operations Group van de Poolse vliegbasis Miroslawiec komen er regelmatig. Die worden dan in Roemenië gelanceerd en vanuit Polen gevlogen.
In januari 2020 vlogen Reapers tijdens de oefening Dacian Reaper vanaf Campia Turzii. Vanuit die lokatie hebben ze een beter bereik voor de Balkan en de Zwarte Zee als steun voor NAVO-operaties. In deze regio zijn Russische troepen gestationeerd in Abchazië en Zuid-Ossetië en hun marine is uiteraard actief in de Zwarte Zee.
Bronnen: Air Force Magazine (Brian W. Everstine), Stars and Stripes (John Vandiver)
UPDATE: 23 februari - Deze maand heeft de 25ste Attack Group, nu behorend tot het commando van de 432ste Air Expeditionary Wing voor het eerst operaties uitgevoerd voor European Command. Overigens kan de groep ook weer actief woorden voor Central Command (Midden-Oosten) waar hij eerst opdrachten voor uitvoerde.
Bron: Air Force Times (Diana Stancy Correll)
UPDATE 2: 6 maart - De 31ste Fighter Wing van de USAF heeft deelgenomen aan de jaarlijkse oefening Operation Porcupine in Roemenië. Dit is een oefening in het redden van neergeschoten piloten. F-16s, HH-60 helikopters en MQ-9 drones met de eenheden 56 en 57 Rescue Squadron, 510 Fighter Squadron en 606 Air Control Squadron deden er aan mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten