dinsdag 26 januari 2021

Twee schepen VS-marine in de Zwarte Zee (UPDATE 2)

25 januari - Op 23 januari is de destroyer Donald Cook (DDG-75) van de US Navy de Zwarte Zee binnengegaan voor NAVO-oefeningen. AWACS radarvliegtuigen van de NAVO en een Amerikaans P-8 maritiem patrouillevliegtuig van Patrol Squadron (VP) 46 doen ook mee aan de oefeningen, zo maakte de Zesde Vloot bekend. Een dag later, 24 januari, kwam de olietanker Laramie (T-AO-203) de Donald Cook versterken voor bevoorrading op zee. De laatste keer dat de destroyer in de Zwarte Zee kwam, was afgelopen november.
Bron: USNI News (Mallory Shelbourne)
UPDATE: 28 januari - Een derde schip van de Amerikaanse marine, de destroyer Porter (DDG 78), is vandaag de Zwarte Zee binnengegaan, zo heet de Zesde Vloot bekend gemaakt. Het afgelopen jaar heeft de US Navy 82 dagen in deze zee doorgebracht, 19 minder dan het jaar ervoor. De Porter is een van de vier destroyers die de VS in Spanje heeft gestationeerd op de basis Rota. Ze horen bij Task Force 65 die het raketschild van de NAVO ondersteunt. Het hiervoor genoemde Patrol Squadron 46 hoort dan weer bij Task Force 67, die voor de Zesde Vloot onder meer boven de Middellandse Zee patrouilleert.
Het Russische persbureau Tass maakte een tegenmaatregel bekend. Het mobiele anti-scheepssysteem Bastion van de kustverdediging met geleide wapens type Oniks is verplaatst naar een oefenlokatie op de Krim. Samen met een fregat van de Zwarte Zeevloot, de Admiral Makarov, zal geoefend worden. Het gaat om vijftien voertuigen en 100 militairen. Het bereik van de raketten is 500 km. Rusland heeft 40 van dergelijke wapensystemen, die kunnen schieten vanaf 200 km in het binnenland.
Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver), Tass
UPDATE 2: 11 februari - De Donald Cook is gisteren vertrokken uit de Zwarte Zee en is nu in de Middellandse Zee. Eerder deze week oefenden de Cook en de Porter samen met een P-8A maritiem patrouillevliegtuig met de Turkse fregatten Orucreis (F 245) en Turgutreis (F 241) en twee F-16s van de Turkse luchtmacht. De Cook bezocht ook de Georgische haven Batumi.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten