donderdag 21 januari 2021

De B-52s vlogen bijna tot het laatst boven het Midden-Oosten (UPDATE 2)

17 januari - Een niet gespecificeerd aantal B-52 strategische bommenwerpers van de 5e Bomb Wing vloog vandaag boven het Midden-Oosten als een "waarneembaar" vertoon van militaire macht, aldus een persbericht van Central Command. Het was de tweede keer dit jaar en de vijfde in de laatste maanden. Er werd tevens gebruik gemaakt van een KC-10 tankvliegtuig van het 908ste Expeditionary Air Refueling Squadron. De 5e Bomb Wing is gevestigd op vliegbasis Minot in Noord-Dakota. Eerdere B-52 vluchten op 10 en 30 december vertrokken vanaf bases in Noord-Dakota en Louisiana. Op 6 en 7 januari maakten twee B-52s van Minot een rondvlucht van 36 uur naar de Perzische Golf. De operaties van de Bomber Task Force (BTF) maken deel uit van een 
militaire opbouw rond Iran, die in de ogen van CENTCOM defensief van aard is.
Tot begin 2020 had de US Air Force B-52s gestationeerd op vliegbasis al-Udeid in Qatar. Die werden teruggehaald om ze buiten bereik van de Iraanse ballistische raketten te brengen.
* De regionale commandant wil laten zien dat de machtsoverdracht in de VS hem niet belemmert in zijn militaire optreden.
Bronnen: Task and Purpose (David Roza), Air Force Magazine (Brian W. Everstine)
UPDATE: 27 januari - B52Hs van de vliegbasis Barksdale in Louisiana hebben als Bomber Task Force in de regio van Central Command een vlucht uitgevoerd met F-15SAs van de Saoedische luchtmacht. De bommenwerpers van de 2e Bomb Wing vlogen over Jordanië en Saoedi-Arabië en kwamen ter hoogte van Qatar boven de Perzische Golf alvorens terug te keren. Ze werden deels ook begeleid 
door gevechtsvliegtuigen van de Jordaanse luchtmacht en van het vliegdekschip Nimitz.
UPDATE 2: 7 maart - Acht F-15s van de Israëlische luchtmacht begeleidden twee B-52s van de VS uit Noord-Dakota in het Israëlische luchtruim. Ze werden verder boven de regio van de Perzische Golf geëskorteerd door vliegtuigen van Saoedi-Arabië en Qatar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten