dinsdag 16 juni 2020

Japan stopt met Aegis-raketschild op land (UPDATE)

15 juni - Vanwege kosten en technische problemen stopt Japan met de geplande plaatsing op land van het Aegis Ashore systeem tegen  ballistische raketten. Het plan was om twee bases te vestigen in de prefektuur Akita in het noorden van het hoofdeiland Honshu en in de prefektuur Yamaguchi in het zuiden. Deze systemen waren vooral gericht op de Noord-Koreaanse raketten voor de lange afstand, die mikken op de VS-bases op Hawaï en Guam en dan over Japan heen vliegen.
Het probleem was dat het onmogelijk was om te garanderen dat de boosters (hulpraketten) van de onderscheppingsraketten SM-3 Block IIA, na te zijn afgeworpen, niet zouden neerstorten in bewoonde gebieden. Daarvoor zou de software veranderd moeten worden, een kostbaar en tijdrovend proces. Japan heeft al 1,2 miljard dollar gestoken in de gezamenlijke ontwikkeling met de VS van deze onderscheppingsraketten. Ze kunnen ook worden gebruikt op de zeven Aegis-destroyers van de Japanse marine.
Er was nogal wat lokaal verzet tegen de bases vanwege stralingsrisiko van de Long Range Discrimination Radar van Lockheed. Japan blijft wel doorgaan met de plaatsing van Patriot-raketten tegen raketten voor de korte afstand en vliegtuigen op bases bij Narashino, Hamamatsu, Ashiya, en Tsuiki.
Bronnen: Defense News (Mike Yeo), Associated Press (Mari Yamaguchi)
UPDATE: 10 juli - Japan heeft het kontrakt ter waarde van 1 miljard dollar voor de radarsystemen van Aegis Ashore niet opgezegd. Dit laat de mogelijkheid open dat de radars wel worden geïnstalleerd. De bijbehorende onderscheppingsraketten zouden dan bijvoorbeeld op platforms in zee of op afgelegen lokaties geplaatst kunnen worden met weinig kans op neerstortende boosters. De bewuste radars hebben drie keer het bereik van de oudere radars van de Japanse Aegis-schepen. Ze kunnen ver in China en Rusland kijken.
Japan heeft in totaal 28 radarstations langs de kust, op twee daarvan zouden  de Aegis-radars geplaatst kunnen worden.
Bron: Reuters (Tim Kelly)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten