vrijdag 27 maart 2020

VS koncentreren militairen in Irak op kleiner aantal bases (UPDATE 8)

[Eerder geplaatst onder: Pentagon houdt twee vliegdekschepen in het Midden-Oosten - 14 maart 2020]
UPDATE: 16 maart - Het VS-leger gaat de troepen in Irak koncentreren [op vijf van de acht bases]. Soldaten zullen worden verplaatst van de basis bij al-Qaim aan de Syrische grens [langs de Eufraat], het vliegveld  Qayyarah West (Q-West bij Mosoel) en mogelijk vliegbasis K-1 bij Kirkoek. De basis bij Erbil (Iraaks Koerdistan) wordt versterkt en zal binnenkort ook worden voorzien van Patriots en C-RAMs. Het aantal VS-militairen zal ongeveer gelijk blijven (5200). Later dit jaar wordt ook bekeken of vliegbasis Al Taqaddum ten westen van Bagdad zal worden verlaten.
Bron: NBC News (Courtney Kube)
ZIE OOK: BBC (Nafiseh Kohnavard)
UPDATE 2: 19 maart - Volgens een Iraakse officier werd al-Qaim ook gebruikt door Deense en Noorse militairen. Ze zijn verplaatst naar vliegbasis Ayn al-Asad (vroeger al-Qadisiyah), 190 km ten noordwesten van Bagdad. Op deze basis zijn de meeste VS-troepen in Irak gestationeerd.
Bron: Xinhua
UPDATE 3: 18 maart - Jane's Defence Weekly meldt dat de bezetting van al-Qaim (enkele kilometers verwijderd van een strategische grensovergang tussen Irak en Syrië) bestond uit rond 300 militairen, waaronder personeel van van het 1ste bataljon, 5e Regiment Infanterie en het 62ste Brigade Sustainment Battalion. Daarbij vuursteun van een batterij van het 2e bataljon, 8ste Regiment Veldartillerie met M777 getrokken houwitsers en delen van de 115e Brigade Veldartillerie met High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS). De beveiliging van de basis gebeurde onder meer met aerostats (soort luchtbalonnen met observatiesensoren)
Vergelijkbare onderdelen waren aanwezig op vliegbasis K-1 en Qayyarah West.
Bron: Jane's Defence Weekly (Tim Ripley)
UPDATE 4: 27 maart - Volgens AFP maken 800 militairen zich op om de vliegbasis Qayyarah (Q-West) in de provincie Nineveh te verlaten. Daarbij zijn ook Franse troepen.
De Iraakse regering heeft volgens Xinhua verklaard dat het Iraakse leger ook andere bases, waaronder K1 in de povincie Kirkoek en Habbaniyah in de provincie Anbar overneemt en een hoofdkwartier van de coalitie tegen ISIS, dat gevestigd is binnen het kompleks van Nineveh Operations Command.
AANVULLING: Frankrijk heeft zijn 100 militairen uit Irak teruggetrokken vanwege het Coronavirus. De luchtoperaties gaan wel door.
UPDATE 5: 29 maart - Ook de K-1 basis bij Kirkoek is vandaag verlaten. Het ging om 300 militairen van de coalitie. Het zou de bedoeling zijn op twee bases te koncentreren, Bagdad en vliegbasis Ain al-Asad in de westelijke woestijn. De komende dagen zijn nog twee bases in het westen van Irak aan de beurt, het operationeel commando Niniveh in Mosoel en vliegbasis Taqaddum bij de stad Habbaniya aan de Eufraat.
Bron: Associated Press (Samya Kullab)
UPDATE 6: 5 april - Vliegbasis al-Taqaddum tussen Ramadi en Fallujah is als vierde basis door het VS-leger teruggegeven aan Irak. Ook materieel wordt overhandigd. Daarna vertrekken de buitenlandse troepen. Op al-Taqaddum waren VS-mariniers, Italiaanse, Canadese en Spaanse militairen gelegerd.
Bron: Military Times (Shawn Snow)
UPDATE 7: 8 april - Nu zijn ook de bases al-Sqoor in Mosoel en Aboe Ghraib ten westen van Bagdad (in het hoofdkwartier van de 6e Iraakse divisie) overgedragen. In Aboe Ghraib waren Franse troepen gelegerd. Ooit waren er 200 Franse militairen in Irak (1000 in het Midden-Oosten). Op 25 maart werd voor hen al de aftocht geblazen vanwege Corona.
Bron: Rudaw (Lawk Ghafuri)
UPDATE 8: 25 juli - Als zevende basis is Basmaya 45 km ten zuidoosten van Bagdad door de coalitie overgedragen aan Irak. Sinds 2014 vond 20% van de training voor het Iraakse leger daar plaats, vooral door trainers van Spanje en verder van Portugal, Canada, Engeland en de VS. Spanje blijft wel deel uitmaken van de coalitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten