dinsdag 3 maart 2020

Militaire mobiliteit bedreigd door EU-begrotingsstrijd

25 februari - Een non-paper (tekstvoorstel) van de Europese Commissie voor de meerjarenbegroting van de EU behelst aanzienlijke bezuinigingen op enkele Europese defensieprojekten. Het nieuwe voorstel houdt in dat het onderzoeksprogramma Horizon Europe teruggesnoeid wordt tot 80 miljard euro, het budget voor ruimtevaart wordt gereduceerd met 1 miljard en dat militaire mobiliteit (aanvankelijk 6,5 miljard) helemaal wordt geschrapt.
De militaire mobiliteit (ook wel het militaire Schengen genoemd) is een van de paradepaardjes van de permanente strukturele militaire samenwerking van de EU (PESCO).
Wel in het budget, maar gereduceerd van 10,5 miljard euro naar 4,5 blijft de door Frankrijk gepropageerde European Peace Facility (militaire interventie EU in Afrika).
* De bronnen geven aan dat het voorstel van de Commissie onderdeel is van het onderhandelingsspel rond de meerjarenbegroting. Als de vrekkige landen  (waaronder Nederland) niet willen dat op hun militaire prioriteiten bezuinigd wordt, zullen ze moeten aangeven waar dat dan wel moet gebeuren of toegeven dat een ruimer budget nodig is. Nederland is leidend bij militaire mobiliteit.
Bronnen: Financial Times (Michael Peel, Sam Fleming), Euractiv (Alexandra Brzozowski)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten