maandag 19 augustus 2019

Turks-Amerikaanse commandocentrale voor Syrië?

15 augustus - Al-Monitor analyseert de totstandkoming van een Turks-Amerikaanse commandocentrale, die gezamenlijke operaties in de Noord-Syrische grenszone moet gaan aansturen. Er zijn nog veel meningsverschillen, onder andere over de diepte en lengte van een dergelijke 'veilige zone', die moet tegemoetkomen aan de Turkse wens om militaire invloed uit te oefenen in het noorden van Syrië, het gebied dat nu onder kontrole staat van Syrische Koerden en hun bondgenoten.
Er is een plan om (waarschijnlijk in de stad Urfa bij de Syria Joint Task Force Operation Center 80 km ten oosten van de Eufraat) een gezamenlijke commandocentrale (joint operation center) in te richten en een coördinatiecentrum in Ankara. Die moeten de toegangsroutes voor het Turkse leger naar het gebied ten oosten van de Eufraat gaan bepalen. Hier zouden observatieposten van het Turkse en VS-leger worden ingericht en de Koerdische militie YPG zou zich terug moeten trekken ten zuiden van de M4 autoweg. Het Turkse leger zou vooral in landelijk gebied moeten opereren, niet in de steden.
Rond 50-60 VS-militairen moeten in Turkije een en ander voorbereiden. Eind september moeten de Turkse operaties gaan beginnen.
Jane's Defence Weekly gaf onlangs een overzicht van de momentele VS-aanwezigheid in het noorden van Syrië:
- Een bataljon special forces trainen de strijders van de Syrian Defence Forces (SDF - geleid door de Koerdische militie) op meer dan twaalf kleine bases.
- Een bataljon Rangers van de US Army zorgt voor de beveiliging, samen met een detachement Apache AH-64E gevechtshelikopters en een batterij HIMARS raketartillerie.
- De VS-luchtmacht bedient een netwerk van vliegveldjes voor de bevoorrading.
- Een kontingent special forces vormt het garnizoen van Al-Tanf aan de grens met Jordanië (op de weg van Bagdad naar Damascus).
In juli werd gemeld dat er nog rond 1000 VS-militairen in Syrië waren.
Bronnen: Al-Monitor (Metin Gurcan), Jane's Defence Weekly (Tim Ripley - Briefing Foreign Powers in Syria - 17 juli 2019)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten