dinsdag 20 augustus 2019

Kontroverse over twee militaire overeenkomsten tussen Sri Lanka en de VS

15 augustus - The Diplomat bericht over de oppositie op Sri Lanka tegen twee militaire overeenkomsten met de VS.
Dat betreft allereerst de verlenging van de Acquisition and Cross-Servicing Agreement (ACSA). Dit verdrag staat de VS en Sri Lanka toe om logistieke voorraden, ondersteuning en brandstofvoorziening uit te wisselen in natura of op kostenbasis tijdens vredesoperaties, humanitaire operaties en oefeningen. De overeenkomst werd voor het eerst aangegaan in 2007 en werd op 4 augustus vernieuwd. Het probleem is dat de tekst van 2017 veel omvangrijker is dan de oude, grotendeels geheim, en het vermoeden bestaat dat meer rechten worden afgestaan, bijvoorbeeld bij vlootbezoeken (regelingen met een open einde in plaats van toestemming voor eenmalig ankeren).
Daarnaast wordt onderhandeld over een nieuwe Status of Forces Agreement (SOFA) - de eerste werd getekend in 1995. Volgens een uitgelekte tekst van het Amerikaanse voorstel - gepubliceerd in de Sunday Times van Sri Lanka op 30 juni - zou militair personeel van de VS en kontraktanten die tijdelijk op Sri Lanka verblijven in verband met vlootbezoeken, training, oefeningen etc. dezelfde rechten krijgen als administratief en technisch personeel van een diplomatieke missie. Ze zouden uniformen en wapens mogen dragen.
De kritiek is dat een en ander inbreuk maakt op de soevereiniteit van Sri Lanka. Bovendien bestaat het idee dat de VS in de toekomst een militaire basis op het eiland willen vestigen bijv. ter vervanging van Diego Garcia. Dit laatste wordt door de VS ontkend.
Bron: The Diplomat (Sudha Ramachandran), Reuters (Sihar Aneez)
ZIE OOK: The Sunday Times of Sri Lanka, Sri Lanka's sovereignty and the US. Hierin aan het eind de tekst van het Amerikaanse voorstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten