23 januari - Na geconstateerd te hebben dat een directe militaire interventie van de VS in de krisis in Venezuela momenteel niet waarschijnlijk is, zet The War Zone de mogelijkheden op een rijtje hoe het Amerikaanse leger toch betrokken zou kunnen raken.
Dat kan bijvoorbeeld via een evakuatie van VS-diplomaten uit Caracas met militaire hulp. Het eerst daarvoor in aanmerking komen de mariniers van de zogenaamde Fleet Antiterrorism Security Teams (FAST). Er zijn drie van deze lichtbewapende teams paraat in de VS zelf.
Voorts heeft Special Operations Command (Forward) een commando-unit in Colombia die operaties van special forces kan leiden. Een derde mogelijkheid is Special Purpose Marine Air Ground Task Force-Southern Command (SPMAGTF-SC) op vliegbasis Soto Cano in Honduras, een zwaarder bewapende luchtmobiele marinierseenheid met onder meer KC-130 Hercules tank- en transportvliegtuigen, CH-53E Super Stallion helikopters en MV-22 Osprey tilt-rotors.
Dichter bij het doelgebied zou het mogelijk zijn troepen in te vliegen naar Puerto Rico (gebiedsdeel van de VS) en het dichtste bij is de VS-vliegbasis Hato (Forward Operating Location) op Curaçao. Daar komen in het kader van drugsbestrijding regelmatig Amerikaanse AWACS-radarvliegtuigen, RC-135 V/W Rivet Joint spionagevliegtuigen, Hercules C-130 transportvliegtuigen en KC-135 tankvliegtuigen. Het sturen van een amfibische groep (zoals een Littoral Combat Group - LTG) behoort ook tot de mogelijkheden.
Bron: The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick)
Over de basis Hato op Curaçao zie: US Forward Operating Location Treaty Extended. Curaçao Chronicle, 10 mei 2017
UPDATE: 13 februari - Tom Rogan wijst bij de Washington Examiner nog op de aanwezigheid van de 11e Marine Expeditionary Unit (MEU) met het amfibische aanvalsschip Boxer (LHD-4) aan de Pacifische kant op 5 tot 7 dagen varen afstand van Colombia. Zo'n MEU bestaat uit een bataljon mariniers met pantservoertuigen (tanks) logistiek en commandovoering plus helikopters, transportmiddelen en Harrier of F-35B gevechtsvliegtuigen.
NB. Vliegdekschepen kunnen niet door het Panamakanaal.
Bron: Washington Examiner (Tom Rogan)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten