woensdag 23 januari 2019

Duitsland trekt zich terug uit Operatie Sophia

23 januari - Duitsland zal verder geen schepen meer sturen naar de operatie Sophia van de EU. Het fregat Augsburg, dat momenteel actief is voor de kust van Libië, zal volgende maand niet worden afgelost. De tien Duitse soldaten die op het hoofdkwartier van Sophia (in Italië) werken zullen wel blijven. Het besluit heeft te maken met het gebrek aan Italiaanse bereidheid om migranten die schipbreuk hebben geleden in Italië aan land te laten gaan.
De EU begon in 2015 tijdens de vluchtelingenkrisis met operatie Sophia om smokkelaars op te pakken en migratiebewegingen door de Middellandse Zee tegen te gaan. Het mandaat omvat ook het handhaven van een verbod op illegale wapentransposten naar  Libië en het trainen van de Libische kustwacht. Momenteel heeft de EU Sophia verlengd met drie maanden tot maart.
Bron: Deutsche Welle
AANVULLING: De oorspronkelijk geplande aflossing voor de operatie, het bevoorradingsschip Berlin, blijft wel klaar staan en kan na een nieuw besluit binnen twee weken in het operatiegebied zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten