maandag 27 maart 2017

VS-regering overweegt meer betrokkenheid bij oorlog in Jemen

26 maart - Minister van defensie Mattis heeft in een memo aan VS-veiligheidsadviseur McMaster gevraagd om de beperkingen op te heffen, die president Obama had ingesteld voor de deelname van de VS aan de oorlog in Jemen. De regering Trump is momenteel bezig met een evaluatie van de politiek voor Jemen, die naar verwachting pas volgende maand voltooid zal zijn.
Tot nu toe beperken de VS zich in Jemen bij hun eigen activiteiten vooral tot contraterrorisme operaties tegen de lokale variant van al-Qaida en verlenen verder onder meer steun aan de Saoedische coalitie met tankvliegtuigen. Het voorstel van Mattis zou neerkomen op grotere betrokkenheid bij de strijd tegen de Houthi rebellenbeweging en een agressievere opstelling ten opzichte van Iran, dat de Houthi's politiek en mogelijk ook militair steunt
Het gaat met name om de Amerikaanse steun aan een grote operatie onder leiding van de Arabische Emiraten die ten doel heeft de Houthi's te verdrijven uit de havenstad Hodeida. Deze is van belang voor de humanitaire hulp, maar ook voor de bevoorrading van de rebellen. Niet het hele verzoek van de Emiraten om steun wordt door het Pentagon ondersteund. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat Amerikaanse special forces op de kust van de Rode Zee actief zullen worden. Wel is sprake van hulp met inlichtingen, verkenning, bevoorrading met brandstof en planning voor de operatie.
Bij de Saoedische aanvallen in Jemen, waarbij niet al te veel onderscheid wordt gemaakt, zijn tot nu toe rond 10.000 burgers gedood.
Bron: The Washington Post (Karen DeYoung, Missy Ryan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten