maandag 13 maart 2017

Frankfurt als basis voor hackers van de CIA

7 maart - Uit door Wikileaks gepubliceerde documenten blijkt dat in Frankfurt am Main een zeer geheime afdeling van de CIA is gevestigd die zich bezighoudt met het hacken van doelen in Europa, China en het Midden-Oosten. De undercover groep (diplomatieke paspoorten en posten bij het State Department) in het Amerikaanse consulaat - het grootste van de VS ter wereld - houdt zich bezig met het ontwikkelen van 'trojanen' en andere kwaadaardige software. De hackers zijn onderdeel van het Center for Cyber Intelligence Europe.
Tijdens de onthullingen van Edward Snowdon berichtte de Süddeutsche Zeitung dat het consulaat onderdak biedt aan een uitgebreid netwerk van inlichtingenpersoneel (CIA, NSA, militaire inlichtingenofficieren, Department of Homeland Security) plus een netwerk van buitenposten en dekfirma's in Frankfurt. Volgens Reuters is er ook een voorziening op de naburige Rhein-Main Arir Base waar het CIA-station 'Tefran' (Teheran-Frankfurt) is gevestigd, vanwaaruit inlichtingen worden verzameld over Iraanse activiteiten in Europa, Iraanse functionarissen worden geobserveerd en mogelijke overlopers uit het Iraanse atoomprogramma worden gespot.
Intussen meldt German-Foreign-Policy.com dat het Duitse ministerie van binnenlandse zaken zijn eigen Zentrale Stelle für Informationstechnik in Sicherheitsbereich (ZITiS) gevestigd heeft in München om technologie te ontwikkelen die het kraken van versleutelde berichten of het omzeilen van de versleuteling mogelijk moet maken. De instelling is met 120 personeelsleden begonnen en moet in 2022 zijn uitgegroeid tot 400 medewerkers. Ook de Bundesnachrichtendienst BND heeft een eigen projekt (ANISKI) dat zich hiermee bezighoudt.
Bronnen: Deutsche Welle, German-Foreign-Policy.com, Reuters (John Walcott, Andrea Shalal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten