maandag 15 februari 2016

NAVO gaat AWACS vrijmaken voor strijd tegen ISIS

11 februari - De NAVO is in principe overeengekomen om de AWACS-vloot (16 vliegtuigen waarvan 12 operationeel) te gebruiken om nationale operaties van lidstaten af te lossen en hun AWACS vrij te maken om in actie te komen tegen ISIS (het zogenaamde backfilling). Deze ingewikkelde formule is een oplossing voor het probleem hoe de NAVO met zijn vliegende AWACS-hoofdkwartieren bij kan dragen tot de oorlog tegen ISIS zonder er aan deel te nemen. De NAVO-landen die op deze manier hun AWACS kunnen vrijspelen zijn bijv. de VS, Engeland en Frankrijk.
De berichtgeving hierover is vrij mistig, maar het lijkt wel duidelijk dat één of meer NAVO-leden (denk aan Duitsland) zich verzetten tegen een rechtstreekse NAVO-deelname aan de oorlog in Syrië. Het verzoek van de VS was al in december gedaan.
De AWACS zijn gestationeerd in Geilenkirchen, maar hebben vooruitgeschoven bases in Aktion (Griekenland), Trapani (Italië), Konya (Turkije) en Oerland (Noorwegen).
De NAVO heeft na een vergadering van de ministers van defensie ook bekend gemaakt dat Standing Maritime Group 2 (momenteel bij Cyprus aan het oefenen met de Turkse marine) onmiddellijk de Egeïsche Zee in wordt gestuurd om de vluchtelingenbewegingen te gaan monitoren ten behoeve van de EU. De groep zal bovendien worden uitgebreid met enkele schepen. In eerste instantie gaat het nu om drie of vier schepen onder leiding van het Duitse bevoorradingsschip Bonn met verder het Turkse fregat Barbaros en het Canadese fregat Fredericton. De EU, die zelf een enigszins vergelijkbare operatie rond Libië uitvoert, had in eerste instantie de NAVO niet er bij willen halen. Volgens de Independent werd een doorbraak bereikt toen Griekenland verklaarde Turkije als een 'veilig derde land' te beschouwen. Overigens is het niet de bedoeling dat de schepen vluchtelingen aan boord nemen, ze gaan hun inlichtingenkapaciteit inzetten om tijdig de kustwachten in te lichten zodat die vluchtelingen weer terug kunnen brengen naar Turkije. Dat laat overigens de internationale plicht tot hulpverlening aan drenkelingen onverlet.
Bronnen: Defense News (Aaron Mehta), The Guardian (Ewen MacAskill, Emaa Graham-Harrison), The Independent (Adam Whitnall)
UPDATE: 17 februari - Een bericht van Reuters bevestigt dat de VS de NAVO onder druk hebben gezet om een groter aandeel ten nemen in de oorlog tegen ISIS en dat Frankrijk en Duitsland zich daartegen hebben verzet. Ze willen niet verder betrokken worden bij een oplopend konflikt tussen NAVO-lid Turkije en Rusland, wiens operaties de zuidoostelijke grens van het NAVO-territorium steeds dichter naderen. Het resultaat was het bovenstaande compromis rond AWACS.
Bron: Reuters (Robin Emmott)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten