woensdag 23 december 2015

Terugtrekken van Amerikaanse F-15s uit Turkije roept vragen op

21 december - Op 16 december zijn Amerikaanse F-15 gevechtsvliegtuigen die een maand geleden (6 november) verplaatst waren naar de basis Incirlik in Turkije begonnen terug te keren naar hun thuisbasis RAF Lakenheath in Engeland. Zes ervan waren van het type F-15C die gespecialiseerd zijn in luchtgevechten. Ze trainden de Turkse luchtmacht in Combat Air Patrol (CAP - luchtpatrouilles). De andere zes waren van het type F-15E Strike Eagles, die bij uitstek geschikt zijn voor luchtaanvallen in Syrië en Irak.
* De terugtrekking heeft geleid to speculaties als zou dit een signaal zijn van spanningen tussen de VS en Turkije na het neerschieten van een Russische bommenwerper door de Turken. The Aviationist wijst er op dat er inmiddels wel een pakket maatregelen van de NAVO van kracht is geworden om Turkije te helpen bij zijn luchtverdediging. Het gaat daarbij om bewaking van het luchtruim door AWACS-vliegtuigen van de NAVO en de aanwezigheid die er al was van Duitse en Deense marineschepen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Daarnaast zijn nieuwe middelen van de coalitie tegen ISIS gearriveerd in de vorm van Franse en Amerikaanse vliegdekschepen in de Golf.
* Opvallend is ook een bericht van Bloomberg van 17 december dat zegt dat bemande Amerikaanse luchtaanvallen op een gebied in het noordoosten van Syrië dat bekend staat als 'Box 4' (ook wel genoemd de Azaz-korridor) zijn gestaakt nadat het Russische leger een SA-17 luchtverdedigingssysteem had ontplooid in de regio en begonnen was Amerikaanse vliegtuigen aan te stralen.
Bronnen: Bloomberg (Josh Rogin, Eli Lake), The Aviationist (Dario Leone)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten