woensdag 2 december 2015

Duitsland wil tot 1200 soldaten inzetten in Syrië

29 november- De Bundeswehr gaat met maximaal 1200 soldaten naar Syrië om de oorlog tegen ISIS te ondersteunen. Er worden vier tot zes Tornado's die geschikt zijn voor verkenningsvluchten  gestuurd naar twee bases. Over de precieze lokaties wordt nog onderhandeld, maar het gaat vermoedelijk om Jordanië (Amman) en Turkije (Incirlik).
Deze Tornado gevechtsvliegtuigen komen van het squadron Immelmann op Fliegerhorst Schleswig/Jagel. Het is de versie Recce Lite. Nederlandse F-16s vlogen ook met deze configuratie in Afghanistan, daar vooral om bermbommen op te sporen. De camera's hangen in een gondel onder het vliegtuig en maken foto's van vijandelijke doelen met een grote resolutie en infraroodbeelden. Het materiaal kan met een datalink naar een grondstation gestuurd worden. Deze Duitse Tornado's zullen geen luchtaanvallen uitvoeren.
Duitsland zal ook een geleide-wapen-fregat sturen om het vliegdekschip Charles de Gaulle in de Middellandse Zee te eskorteren, verder minstens één tankvliegtuig. Ten slotte zal ook een SAR-Lupe spionagesatelliet beschikbaar worden gesteld.
De Bondsdag moet nog toestemming geven voor deze missie.
Bronnen: Spiegel Online (Matthias Gebauer), Deutsche Well
UPDATE: 8 januari 2016 - Twee Tornado's hebben hun eerste verkenningsvlucht tegen ISIS in Syrië uitgevoerd vanaf Incirlik. Op 5 januari waren twee Tornado Recce van Jagel en twee van Búchel (Rijnland-Palts) uit Duitsland naar Turkije gevlogen om zich daar bij de twee die er al waren te voegen. Het Duitse Airbus A310 tankvliegtuig heeft sinds 15 december de eerste drie weken 18 vluchten uitgevoerd met in totaal 300 ton brandstof.
Bron: Aviation Week (Nicholas Fiorenza)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten