29 mei - China heeft volgens woordvoerders van het Pentagon onlangs een tijdlang twee stuks artillerie opgesteld op één van zijn kunstmatige eilanden in de Zuid-Chinese Zee. De zware vuurmonden in de Spratly-archipel bestreken een deel van de zee waarop Vietnam aanspraak maakt.
Bron: AFP (Dan de Luce)
UPDATE: 1 juni - Waltrer Pincus wijst er in de Washington Post op dat China niet de enige is die land opeist in de Zuid-Chinese Zee en daar bezig is met militaire bouwactiviteiten.
Taiwan claimt sinds 1955 een van de grootste Spratly-eilanden, Itu Aba. In de Tweede Wereldoorlog had Japan daar een basis voor onderzeeërs. In 2008 voltooide Taiwan er een landingsbaan van 1200 meter, ook geschikt voor militaire vliegtuigen. Er is nu een radarstation, een meteorologisch centrum en permanente installaties voor een marinierseenheid.
Vietnam bezette in 1975 Sand Cay en West London Reef en bedrijft daar ook landwinning, zij het niet op zo grote schaal als China. Op Sand Cay is nu een observatiepost met een helikopterlandingsplaats. Er wordt ook gebouwd aan een aanlegsteiger en defensieinstallaties waaronder bunkers, mogelijk voor artilleriestellingen.
De Filipijnen hebben sinds 1975 een militaire landingsbaan op het Spratly-eiland Zhongye Dao (Ranudo Air Field). De landingsbaan van 1250 meter wordt door de luchtmacht verbeterd, evenals marinefaciliteiten. Sinds 2002 kunnen C-130 militaire transportvliegtuigen daar landen.
En Maleisië heeft aangekondigd een basis voor mariniers te vestigen bij Bintulu op Serawak.
Bron: The Washington Post (Walter Pincus)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten