dinsdag 16 juni 2015

VS-militairen naar nog een basis in Irak

10 juni - Hert VS-leger zal deze zomer 450 extra militairen sturen naar een nieuwe basis in Al Taqqadum bij de stad Habbaniya in de Iraakse provincie Anbar. In het taalgebruik van het Pentagon gaat het om adviseurs, terwijl het Witte Huis liever over trainers praat. In elk geval gaan ze de Iraakse 7e en 8ste divisies bijstaan bij de herovering van door ISIS bezette provinciehoofdstad Ramadi. Met de val van Ramadi kwam er volgens de New York Times een doorbraak in een lang lopende kontroverse tussen Central Command (generaal Austin), dat dit jaar nog in noordelijke richting wilde oprukken naar Mosoel (dat wordt nu op zijn vroegst 2016) en het State Department, dat meer prioriteit wilde leggen bij de westelijke provincie Anbar en de daar wonende soennitische stammen als bondgenoten.
De regering Obama wil vooralsnog geen Amerikaanse spotters inzetten om de luchtaanvallen doelgerichter te maken en ook geen Apache gevechtshelikopters bij de herovering van steden. Wel kan in Al Taqqadum Amerikaanse luchtmacht worden gestationeerd, dichter bij Ramadi. Slechts een kwart van de nu gestuurde troepen zijn betrokken bij training en advies, de rest zorgt voor beveiliging en ondersteuning.
Bronnen: The New York Times (Michael R. Gordon), Politico (Sarah Wheaton, Philip Ewing)
UPDATE: 14 september - Vanuit Koeweit zijn 160 VS-soldaten aangekomen op de vliegbasis Habbaniya om te helpen bij de herovering van Ramadi.
Bron: Middle East Monitor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten