maandag 27 oktober 2014

Offensief Taliban in noorden Aghanistan

23 oktober - De New York Times bericht vanuit het distrikt Chahar Dara in de Afghaanse provincie Kunduz dat twee van de distrikten in deze provincie momenteel vrijwel geheel onder kontrole van de Taliban staan. De centrale regering heeft vanuit de grote noordelijke stad Mazar-i-Sharif versterkingen gestuurd.
Lokale bewoners en funktionarissen melden, dat de politie en leger daar niet in staat zijn effektieve operaties uit te voeren. Dorpelingen zeggen dat de veiligheidstroepen in plaats daarvan gebieden rond de provinciehoofdstad Kunduz regelmatig zwaar onder vuur nemen, hetgeen tot meer dan twaalf burgerdoden heeft geleid.
Opvallend is ook dat bewoners en een hulpverlener berichten dat de Talibancommandanten scholen openhouden en ook van pennen en schriften voorzien, zelfs meisjesscholen. Volgens sommigen is hun rechtspraak - snel en helder - aantrekkelijker dan die van de regering. Internationale hulpverleners kunnen - na toestemming - aan het werk blijven.
Sinds de zomer zijn er ongeveer twintig politieposten in Chahar Dara onder de voet gelopen met steun van de inwoners. Uit het verhaal blijkt dat het hier waarschijnlijk vooral over de Local Afghan Police (ALP) gaat, door de VS getrainde stammilities, die zich gehaat hebben gemaakt door voortdurend misbruik.
Bron: The New York Times (Azam Ahmed)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten