maandag 6 oktober 2014

Franse troepen komen dichter bij de Libische grens

2 oktober - Frankrijk gaat een basis in het noorden van Niger opzetten als onderdeel van de regionale operatie Barkhane tegen de fundamentalistische guerrilla. Barkhane omvat 3000 Franse militairen die opereren vanuit Mali, Burkina Faso, Niger en Tsjaad met nog eens 1000 soldaten voor logistieke steun in Gabon en Senegal. Barkhane heeft zijn hoofdkwartier in de hoofdstad van Tsjaad, N'Djamena, maar Frankrijk heeft in dat land ook een vooruitgeschoven positie in het noorden, 200 km van de Libische grens.
Volgens militaire bronnen in Niger zou de basis bij Madane komen, een buitenpost in het noordoosten, waar al wat troepen van het leger van Niger aanwezig zijn. Er kunnen dan 200 Franse militairen bijkomen met luchtsteun. De Franse buitenposten zijn gunstiger gelegen ten opzicht van de routes die de strijders voor hun grensverkeer met Libië gebruiken.
Bij Gao in het noorden van Mali zijn verder op 24 september een viertal verdachte militanten gearresteerd. Er wordt een toename van aanvallen op VN-troepen in deze regio geconstateerd en er zou daar, nadat Franse militairen zijn vertrokken, een tekort aan special forces en helikopters zijn. Opmerkelijk, aangezien het Nederlandse detachement in Gao is gestationeerd.
Franse en Amerikaanse drones opereren vanuit de hoofdstad Niamey en afgelopen maand werd bekend dat de VS hun dronebasis ook dichter naar de Libische grens willen verplaatsen bij Agadez.
Bron: Reuters (John Irish)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten