donderdag 9 oktober 2014

Chinese leger speelt momenteel alleen symbolische rol in Hong Kong

5 oktober - Vooralsnog speelt in Hong Kong alleen de politie (sterkte 27.000 met paramilitaire relbestrijdingseenheden) een rol bij de konfrontatie met de beweging voor demokratische verkiezingen met een open kandidaatstelling. Het militaire garnizoen bestaat uit 8000 - 10.000 militairen, meest infanterie verspreid over 19 oude Britse lokaties langs de grens met de speciale ekonomische zone Shenzhen en in de stad zelf. Er zijn ook kleine detachementen van de luchtmacht en de vloot en een afluisterpost uit de tijd van de Koude Oorlog.
De infanterie is vooral uitgerust met lichte gepantserde personeelsvoertuigen WZ523, voorzien van machinegeweren. De militairen blijven in principe in de kazerne, komen niet uit Hong Kong en mogen geen lid zijn van politieke, sociale of religieuze organisaties. Er is geen gezamenlijke militair-politionele operationele afdeling, zoals in de Britse koloniale tijd. De liaison met de regering van Hong Kong loopt via het civiele veiligheidsbureau.
Inzet van het leger lijkt onwaarschijnlijk, tenzij in uiterste nood, omdat het voor de buitenwereld een eind zou maken aan het idee van 'één land, twee systemen' waarop het Chinese bestuur van Hong Kong is gebaseerd. Dit zou ook ernstige gevolgen hebben voor de verhouding met Taiwan.
Bron: Reuters (Greg Torode, David Lague)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten