maandag 24 maart 2014

VS sturen Ospreys naar Oeganda

24 maart - De VS sturen zeker vier CV-22 Osprey vliegtuigen naar Oeganda voor de strijd tegen het Lord's Resistance Army (LRA) van Joseph Kony. De Ospreys (vliegtuigen die ook kunnen opstijgen en landen als helikopters) zullen worden gebruikt voor snel troepentransport en worden vergezeld van tankvliegtuigen en 150 special forces personeel van de Amerikaanse luchtmacht. Ze kunnen 24 soldaten vervoeren en zijn uitgerust met .50 zware machinegeweren. Ze mogen net zoals de andere special forces van deze operatie alleen geweld gebruiken voor zelfverdediging.
De VS-troepen opereren vanuit bases in Oeganda en treden ook op in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Zuid-Soedan en Congo. Het LRA zou momenteel vooral uithangen in de CAR en nog maar 250 strijders tellen.
De Ospreys zijn normaal gesproken gestationeerd in Djibouti, waar ze vallen onder Central Command. Ze worden nu tijdelijk gedetacheerd bij Africa Command.
Bron: The Washington Post (Karen DeYoung)
UPDATE: 10 april - De Ospreys worden al weer weggehaald uit de operatie. Een reden wordt niet opgegeven. Het is mogelijk dat ze weer terugkomen als er nieuwe inlichtingen komen of als de regionale task force van de Afrkiaanse Unie onder leiding van Oeganda er om vraagt.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten