maandag 31 maart 2014

Russische troepenopbouw in grensgebied Okeraïne?

30 maart - De berichten over Russische troepenkoncentraties in het grensgebied met de Oekraïne blijven aanhouden, maar zijn onderling tegenstrijdig (schattingen lopen van 25.000 tot 100.000 militairen) en vaag. The Daily Beast meldt Russische troepenposities in en rond de steden Rostov, Koersk en Belgorod, maar aantallen en een vergelijking met de vredessterkte in deze steden ontbreekt, zodat geen duidelijke konklusie kan worden getrokken. De Voice of America heeft "uit lokale bronnen" gehoord dat het Russische leger in de regio Bryansk op 20 km van de Oekraïense grens een veldhospitaal heeft ingericht. Dat is op zich een bekend signaal dat een grote operatie ophanden kan zijn. Het kan echter ook gaan om een oefening van medische troepen om een ziekenhuis van een hoog echelon snel in te richten. Bovendien kon het bericht "niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd". Dat geldt ook voor de melding dat rond 60 treinwagons met voorraden zijn aangekomen in het grensgebied en dat langs de grens wordt gepatrouilleerd door meer dan tien Russische drones.
De VS-inlichtingendiensten klagen dat de Russen gebruik maken van uitstekende camouflagetechnieken en een vrijwel perfekte radiodiscipline in acht nemen. Een speurtocht van NBC-verslaggevers langs 800 km grens leverde nauwelijks tekenen van militaire bewegingen op.
Een forse Russische troepenkoncentratie, al dan niet in de vorm van oefeningen, zou overigens vrij normaal zijn in dit soort krisissituaties. Denk aan de manier waarop de VS in de jaren tachtig opereerden in Midden-Amerika. Het probleem van de westerse inlichtingendiensten is dat ze kennelijk geen enkele informatie hebben over de Russische intenties: voorbereidingen voor een invasie of 'crisismanagement'? En misschien is dat precies de bedoeling.
Bronnen:  Voice of America, The Daily Beast (Josh Rogin), NBC News (Jim Maceda)
UPDATE: Volgens Jane's is de 4e Gardetankdivisie Kantermirovskaya, een elite-eenheid van het Westelijke Militaire Distrikt, in het operatiegebied aanwezig. Ook zijn er squadrons Sukhoi Su-25 in de regio Krasnodar, die grenst aan de Oekraïne, steeds aan het oefenen (ook nachtvliegen) en zouden grote voorraden lucht-grond-munitie voorwaarts zijn opgeslagen.
Bron: Jane's Defence Weekly (Reuben F. Johnson in Kiev)
UPDATE 2: 31 maart - Tijdens een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Merkel heeft president Poetin bekendgemaakt dat het 15e Zelfstandige Gemotoriseerde Infanteriebataljon uit Samara veldoefeningen op het Kadamovsky-schietterrein in de regio Rostov heeft beëindigd en aan het terugkeren is naar zijn permanente lokatie. Een dergelijk bataljon telt meestal rond 500 man. Vermoedelijk een zet in het onderhandelingsspel.
Bron: BBC News

Geen opmerkingen:

Een reactie posten