dinsdag 4 maart 2014

Krachtsverhoudingen rond de Zwarte Zee (2)

2 maart - Het blog War is Boring geeft een overzicht van voor de Zwarte Zee relevante Amerikaanse strijdkrachten. Dan gaat het allereerst over het vliegdekschip USS George H.W. Bush met begeleidend eskader dat op 27 februari via Gibraltar de Middellandse Zee is ingevaren. Dit is de reguliere aflossing van de USS Harry S. Truman die negen maanden in de wateren rond het Midden-Oosten heeft gepatrouilleerd. De Bush heeft vier squadrons gevechtsvliegtuigen, een squadron voor elektronische oorlogsvoering en één voor early-warning, twee squadrons helikopters en twee transportvliegtuigen bij zich.
De Bush wordt begeleid door de destroyers USS Truxtun en USS Roosevelt en de kruiser USS Philippine Sea. Deze hebben bij elkaar 300 luchtverdedigingsraketten voor lange afstand en kruisraketten voor aanvallen op land.
In de Zwarte Zee zelf hadden de VS twee schepen in verband met de Olympische Winterspelen. Daarvan is het fregat USS Taylor echter aan de grond gelopen met een beschadigde schroef in de Turkse haven Samsun. Het andere schip is het commandoschip USS Mount Whitney. Dit is het laatst gesignaleerd op 27 februari bij vertrek uit Istanboel in de richting van de Middellandse Zee.
Wat betreft mariniers is de USS Bataan Parate Amfibische Groep eind februari aangekomen in de buurt van Spanje voor een acht maanden durende inzet. De Bataan is een helikoptercarrier met 2400 mariniers van de 22nd Marine Expeditionary Unit (MEU).
Een negental mariniers van de Marine Security Augmentation Unit (MSAU) uit Quantico, Virginia zijn eind februari naar Kiev gestuurd ter versterking van het beveiligingsdetachement van de Amerikaanse ambassade aldaar. Het verdient vermelding omdat de MSAU is opgericht naar aanleiding van de aanval op de Amerikaanse post in Benghazi in 2012.
Niet al te ver zijn de 3300 landmachtmilitairen van de 173e Luchtmobiele Brigade in Vicenza (Italië), dit is de snelle interventie-eenheid van de VS voor Europa.
Dit laat nog buiten beschouwing de Amerikaanse luchtmacht in Europa (drie squadrons in Engeland, twee in Italië en één in Duitsland). De USAF heeft onlangs ook vier F-16s naar Litouwen gestuurd als onderdeel van de NAVO-luchtpatrouille van het Baltisch gebied.
Bronnen: War is Boring (Robert Beckhusen), Marine Corps Times (Gina Harkins)
UPDATE: 7 maart - De USS Taylor wordt door een ingehuurde sleper teruggebracht naar Kreta voor reparaties. In Souda Bay moeten de schroefbladen en de naaf worden vervangen. Het gaat enkele weken duren. De kapitein van het schip is van zijn commando ontheven.
Bron: Stars and Stripes (Steven Beardsley)
UPDATE: 10 maart - De Bataan is Turkse zeelui te hulp geschoten die met hun containerschip Yusuf Cepniuoglu in de problemen waren gekomen bij de noordkust van Mykonos. Er werd gebruik gemaakt van een MH-60 helikopter. De andere schepen van het eskader van de Bataan zijn het amfibisch transportschip USS Mesa Verde en het amfibische landingsschip USS Gunston Hall.
Bron: Stars and Stripes (Steven Beardsley)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten