donderdag 7 februari 2013

VS hebben dronebasis in Saoedi-Arabië

5 febr. 2013 - In de marge van de hoorzittingen in de Senaat over de benoeming van John O. Brennan tot direkteur van de CIA is naar buiten gekomen dat de VS sinds twee jaar een dronebasis in Saoedi-Arabie hebben. Tot nu toe werd verondersteld dat het gros van de Amerikaanse troepen daar weg waren gegaan na de Irakoorlog van 2003, onder meer naar Qatar.
De eerste keer dat de basis door de CIA werd gebruikt was bij de aanslag per drone op de radikale Amerikaanse prediker Anwar al-Awlaki in september 2011. Sindsdien voert de CIA vanuit Saoedi-Arabië drone-aanvallen uit op lokale al-Qaida-leiders in Jemen. Ze vragen daarvoor geen toestemming van de regering van Jemen. Dat ligt weer anders bij de drone-aanvallen van Joint Special Operations Command (JSOC) van het Pentagon. Want die werken samen met de Jemenitische special forces bij terreurbestrijding en in dat kader vragen zij wel eerst toestemming.
Brennan is vroeger Chief of Station van de CIA in Saoedi-Arabuië geweest en spelde een sleutelrol bij de onderhandelingen over de basis.
Het bestaan van de basis was al een tijd lang bekend bij de Amerikaanse pers die het op verzoek van de regering geheim had gehouden.
Bron: The New York Times (Robert F. Worth, Mark Mazzetti, Scott Shane)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten