dinsdag 5 februari 2013

VS bereiden dronebasis in Noord-Afrika voor

28 jan. 2013 - De VS treffen voorbereidingen om een dronebasis in het noordwesten van Afrika te vestigen, zo onthult de New York Times.Voorlopig zou het alleen gaan om verkenningsvluchten met Predator drones, maar luchtaanvallen met de drones zijn niet uitgesloten. De meest voor de hand liggende lokatie is Niger vanwaaruit de oorlog in Mali goed kan worden ondersteund. AFRICOM voert echter ook besprekingen met Boerkina Faso. Het plan moet nog worden goedgekeurd door Pentagon en Witte Huis. Maar met Niger is al een status-of-forces overeenkomst gesloten, die Amerikaanse militairen meer bewegingsvrijheid geeft. Het zou gaan om een kontingent van 300 Amerikanen.
Overigens meldde de Long War Journal op basis van Algerijnse bronnen al in juni vorig jaar een drone-aanval op een kolonne van de rebellen in Mali.
Bronnen: The New York Times (Eric Schmitt), The Long War Journal (Bill Roggio, Lisa Lundquist)
UPDATE: Reuters meldt dat de regering van Niger inmiddels toestemming heeft gegeven, voor de vestiging van een dronebasis in de woestijn van het noorden, de regio Agadez, grenzend aan Mali, Algerije en Libië.
Ander Afrikaanse landen met VS-dronebases: Marokko, Senegal, boerkina Faso, oeganda en Djiboeti, volgens Reuters.
UPDATE 2: De VS vliegen al jaren lang met kleine bemande verkenningsvliegtuigen van het type Pilatus PC-12 die geschikt zijn voor speciale operaties boven het noorden van Mali en West-Afrika. Het probleem is dat deze vliegtuigen nogal kwetsbaar zijn voor van de schouder afgevuurde luchtdoelraketten. Daarom werden deze vluchten vorig jaar opgeschort. De PC-12s zijn merendeels gestationeerd in Boerkina Faso en sinds vorig jaar eentje in Niger.
Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)
UPDATE 3: 22 maart - In februari begonnen de VS onbewapende Predators te vliegen vanaf de bases in de buurt van Niamey. In de toekomst kunnen ze worden uitgerust met Hellfire raketten. Uiteindelijk wil het Pentagon met de drones gaan vliegen vanuit de stad Agadez in het noorden, dichterbij het strijdtoneel. Maar de infrastruktuur van dit vliegveld moet eerst worden verbeterd. Het wordt sinds vorig jaar gebruikt om kleine spionagevliegtuigen U-28, die worden gevlogen door huurlingen bij te tanken. Maar die wagen zich nauwelijks boven Mali.
De belangrijkste Afrikaanse dronebasis van de VS is in Djibouti. Vanuit Ethiopië wordt gevlogen met onbewapende Reapers. Tot voor korte tijd werden ook verkenningsmissies uitgevoerd vanuit de Seychellen.
Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)
UPDATE 4: 10 juli - De Amerikanen vliegen nu elke dag een of twee keer met Reapers vanaf Niamey verkenningsmissies voor de Fransen. Totaal al meer dan 200 vluchten. Op 9 april crashte een drone in het noorden van Mali, vermoedelijk als gevolg van een mechanisch defekt. Het toestel was total loss.
Bron: New York Times (Eric Schmitt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten