dinsdag 2 oktober 2012

Duitsland wil op den duur gewapende Eurodrones

24 sept. 2012 - De nieuwe inspekteur van de Duitse luchtmacht, luitenant-generaal Karl Müllner, is een groot voorstander van de aanschaf van bewapende drones. Dat blijkt uit de onlangs verschenen nota Luftmacht 2030, waarover de Süddeutsche Zeitung kan beschikken. Momenteel beschikt de Luftwaffe  in Afghanistan over enkele kleinere types drones, waarmee men volgens een officier "om een hoekje en over de muur bij de buren" kan kijken en drie Israëlische onbewapende Unmanned Aerial Vehicles van het type Heron 1. Deze laatsten worden tot eind 2014 gehuurd van een konsortium met Rheinmetall als Duitse partner.
Als opvolger willen Müllner en zijn minister De Mazière in elk geval een een bewapende drone aanschaffen. Als tussenoplossing komen daarvoor in aanmerking een verder ontwikkeld Israëlisch type, de Heron TP en de Amerikaanse Predator B (de voorkeur van Müllner).
Op langere termijn (2020) willen vooral de Duitse politici een Europese bewapende drone. Het ministerie van defensie heeft voor de komende vier jaar 660 miljoen uitgetrokken voor de ontwikkeling daarvan samen met een grondstation. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een kwijnend projekt van EADS, Talarion, nieuw leven in te blazen.
Bron: Süddeutsche Zeitung (Peter Blechschmidt)
Nota Luftmacht 2030 -  Die Luftwaffe in Dienste Deutschlands

Geen opmerkingen:

Een reactie posten