dinsdag 2 oktober 2012

Tinners schuldig aan nukleaire proliferatie

25 sept. 2012 - Het Zwitserse federale strafhof in Bellinzona heeft drie mannen schuldig bevonden aan het leveren van materiaal en kennis voor het Libische atoomwapenprogramma. De aangeklaagde leden van de familie Tinner werden veroordeeld tot straffen die korter waren dan hun voorarrest van enkele jaren of voorwaardelijk ten uitvoer worden gelegd. Het hof liet opmerkelijk genoeg de samenwerking van de verdachten met de CIA als een verzachtende omstandigheid gelden.
De broers Urs en Marco Tinner en hun vader Friedrich maakten deel uit van het smokkelnetwerk van Abdoel Qadir Khan, de architekt van het Pakistaanse kernwapenprogramma, die zijn oorspronkelijke kennis had opgedaan bij het Nederlandse bedrijf Urenco. Na jarenlang aktief te zijn geweest voor Khan bij het smokkelen van onderdelen voor ultracentrifuges begonnen ze in juni 2003 samen te werken met de CIA. Dat leidde ertoe dat een zending voor Libië in oktober 2003 in de Italiaanse haven Taranto in beslag kon worden genomen.
Volgens rechters van het strafhof waren hogere straffen mogelijk geweest als succesvolle vervolging niet was gesaboteerd door de Zwitserse regering die in 2007 bewijsmateriaal vernietigde, naar bericht is op verzoek van de Verenigde Staten.
Bron: Associated Press (Frank Jordans en Jamey Keaten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten