vrijdag 5 oktober 2012

Nederlandse F-16s oefenen nukleair

26 sept. 2012 - De kamerleden Harry van Bommel en Jasper van Dijk (beide SP) hebben ontdekt dat de Nederlandse F-16s van Volkel meedoen aan nukleaire oefeningen. Ze hebben hierover vragen gesteld aan de regering. Van 15 tot 26 oktober a.s. gaat Nederland mogelijk deelnemen aan de NAVO-oefening Steadfast Noon die plaatsvindt in Büchel, de Duitse luchtmachtbasis waar kernwapens liggen opgeslagen. Deze oefening heeft tot doel de taktische inzet van B-61 kernwapens op het slagveld te oefenen. Het is gebleken dat dit een regelmatig plaatsvindende gebeurtenis is. Stead Noon 2011 heeft zelfs op Volkel plaatsgevonden. Vorig jaar namen naast de Nederlandse F-16s de Belgische uit Kleine Brogel, de Italiaanse uit Aviano en de Turkse uit Balikesir deel evenals de Tornado's uit Büchel en het Italiaanse Ghedi.
Volgens de Federation of American Scientists (FAS) kunnen aan de oefeningen naast de gevechtsvliegtuigen met een kerntaak ook vliegtuigen met een luchtverdedigingstaak, transportvliegtuigen en AWACS deelnemen, ook doen soms NAVO-leden zonder kerntaken zoals de Grieken en de Hongaren mee.
De oefening komt erop neer dat een NAVO-eskader opstijgt en een nukleaire aanval op een doelgebied nabootst. Er zijn een twaalftal doelgebieden in Europa en Noord-Afrika aangewezen, in Groot-Brittannië (4), Duitsland (2), België, Frankrijk, Italië, Nederland, Tunesië en Turkije.
Het Nederlandse 311 squadron uit Volkel dat vanouds de nukleaire taak had is inmiddels eind september opgeheven. Dit houdt verband met de reorganisatie van de luchtmacht na het vertrek uit vliegbasis Twente. Er zijn nu nog vier F-16 squadrons. 322 en 323 op Leeuwarden en 312 en 313 op Volkel. Het is aannemelijk dat een van de Volkelse squadrons de nukleaire taak overneemt of dat de taak gaat rouleren.
Bron: Weblog Harry van Bommel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten