vrijdag 10 januari 2020

Turkije blokkeert partnerschap EU-NAVO

7 januari - Uit militair confidentiële documenten uit december 2015, waarover de Nordic Monitor beschikt, blijkt dat Turkije veel activiteiten in het kader van het partnerschep van de EU met de NAVO blokkeert. Het betreft programma's, bijeenkomsten, workshops en het delen van geheime NAVO-documenten.
De achtergrond is de kwestie Cyprus. Het 'Turkse' deel van het eiland is een entiteit die vrijwel alleen door Turkije wordt erkend, terwijl het 'Griekse' deel sinds 2004 lid is van de EU, maar niet van de NAVO.
Bij de documenten gaat het om memo's van het Directoraat Plannen en Beleid van de Turkse generale staf. Er blijkt uit dat men zich hard opstelt inzake het functioneren van de samenwerking tussen NAVO en EU, zolang de EU de veiligheidsovereenkomst met Turkije niet heeft getekend en Turkije toelaat tot het European Defence Agency (EDA). EU-lid Cyprus blokkeert dit.
Dat een en ander geleid had tot een patsituatie bij de zogenaamde Berlijn Plus overeenkomst tussen NAVO en EU van 2003 was wel bekend. Het belangrijkste gevolg was dat gebruik van NAVO-infrastruktuur bij EU-operaties problematisch werd.
De memo's verschaffen nadere details. Zo moet de agenda van besprekingen tussen militaire vertegenwoordigers van NAVO en EU zich beperken tot onderwerpen waarover de politieke tak van de NAVO het eens is en mogen geheime NAVO-documenten niet voorzien worden van het kenmerk 'toegestaan voor EU-gebruik'.
Bron: Nordic Monitor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten