woensdag 8 januari 2020

Britse versterkingen naar Irak - Iraanse raketaanval op VS-bases

8 januari - Engeland stuurt vijf zware Chinook  transporthelikopters extra vanaf vliegbasis Odiham in Hampshire naar Irak. Er zijn er nu vier gestationeerd in Erbil in Iraaks Koerdistan. In totaal heeft Engeland er 60.
De Times zegt dat de helikopters gebruikt kunnen worden voor een evakuatie van Britten uit Irak. Engeland heeft daar 1400 militairen en burgerpersoneel.
Volgens de Guardian zijn 50 Britten voor hun eigen veiligheid uit de Groene Zone (regeringsdistrikt) in Bagdad verplaatst naar kamp Taji, 40 km ten noorden van de hoofdstad. Ook zijn 20 militaire planners ingevlogen om te helpen bij het uitwerken van diverse scenario's (eskalatie, dan wel een volledig vertrek uit Irak).
Vannacht heeft een Iraanse vergeldingsaanval voor de likwidatie van generaal Soleimani plaatsgevonden, waarbij (meer dan tien) raketten werden afgevuurd op de VS-basis in kamp Asad in het westen van de provincie Anbar en op de basis bij Erbil in Noord-Irak. Er worden geen slachtoffers gemeld, maar de betekenis kan zijn dat Iran hiermee laat zien dat het succesvol VS-bases kan raken zonder dat de luchtverdediging daar iets aan heeft kunnen doen.
Bronen: The Times (Lucy Fisher), The Guardian (Dan Sabbagh, Patrick Wintour)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten