dinsdag 14 januari 2020

VS-marinierseenheid gaat de Rode Zee binnen (UPDATE)

13 januari - De rond 2500 VS-mariniers van de 26ste Marine Expeditionary Unit zijn nu vanuit de Middellandse Zee via het Suezkanaal naar de Rode Zee verplaatst en bevinden zich daarmee onder het commando van de Vijfde Vloot, die ook de Straat van Hormoez als inzetgebied heeft.
26 MEU is een van zeven dergelijke eenheden van de Korps Mariniers en is aan boord van het amfibische aanvalsschip Bataan (LHD-5, Waspklasse), het transportdok New York en het doklandingsschip Oak Hill. Samen vormen ze een Parate Amfibische Groep (ARG). In 2018 werd dit onderdeel ingezet tijdens de verhuizing van de VS-ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Het gaat nu om mariniers van het 2e Mariniersbataljon (8ste regiment mariniers), 26 Bataljon Gevechtslogistiek en 365 Medium Marinierssquadron Tiltrotors.
Bron: Marine Corps Times (Philip Athey)
UPDATE: 16  januari - Enkele uren na de drone-aanval van de VS op de Iraanse generaal Soleimani kwamen F-15Es van het 494ste Expeditionary Fighter Squadron aan op de vliegbasis Prince Sultan 140 km ten zuidoosten van Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-ArabiĆ«. Ze werden op 4 januari verplaatst vanaf de Britse vliegbasis Lakenheath. Het is op dit moment het enige squadron VS-jachtvliegtuigen op Prince Sultan. Vorige maand werd de overkoepelende eenheid 378ste Expeditionary Air Wing hier geactiveerd. Prince Sultan wordt stap voor stap uitgebouwd tot een grote VS-vliegbasis, vijftien jaar nadat de Amerikanen daar vertrokken naar Qatar.
Bron: Stars and Stripes (Chad Garland)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten