vrijdag 24 januari 2020

Europese missie bij de Straat van Hormoez begint

23 januari - De door Frankrijk geleide Europese missie in internationale wateren bij de ingang van de Perzische Golf (Straat van Hormoez) zal eind van de maand beginnen. De officiële naam is European-led Maritime mission in the Strait Of Hormuz (EMASOH). Omdat er geen executief mandaat is (geen geweld bij de uitvoering [tegen andere staten - tegen piraten en terroristen is het een ander verhaal]) wordt gesproken van missie en niet van operatie. De schepen zijn overigens wel bevoegd zichzelf te verdedigen. De missie houdt verband met de konfrontatie met Iran.
Het Franse lichte stealth fregat Courbet (reeds aanwezig in het kader van de internationale Combined Task Force 150 voor terreurbestrijding) zal vanaf begin februari worden gekoppeld met het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat De Ruyter met een NH-90 helikopter. De patrouilles beginnen eind februari. Denemarken zal dan in de herfst een fregat sturen voor de aflossing.
De missie wordt verder gesteund door België, Duitsland, Griekenland, Italië en Portugal. Het gaat in eerste instantie om een waarnemingsmissie, niet om begeleiding of beveiliging van koopvaardijschepen. Middelen voor luchtverkenning worden ook ingezet.
Het 'hoofdkwartier' van EMASOH (FHQ - Fleet-Headquarter - sterkte 10-15 uit verschillende Europese landen) komt op de Franse vlootbasis in Aboe Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten (geopend in 2009, 700 Franse militairen). De rivaliserende operatie van de VS en Engeland werkt vanuit Bahrein.
Bronnen: The Defense Post (Joanne Stocker), Telepolis (Jürgen Wagner
ZIE VERDER: Hans de Vreij's blog, Update marinemissie bij de Staat van Hormuz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten