maandag 6 januari 2020

Duizenden VS-mariniers op weg naar het Midden-Oosten (UPDATE 2)

6 januari - Rond 2500 VS-mariniers van de 26ste Marine Expeditionary Unit aan boord van het amfibische aanvalsschip Bataan (LHD-5), het amfibische transportschip New York (LPD-21), het doklandingsschip Oak Hill (LSD-51) en Marine Medium Tiltrotor Squadron 365, hebben hun deelname aan de geplande oefening African Sea Lion met de Marokkaanse marine geschrapt en zijn de Middellandse Zee ingevaren op weg naar het Midden-Oosten. Voorlopig zijn ze ondergebracht bij de Zesde Vloot en gaan (nog) niet het Suezkanaal door naar de Rode Zee. Vanuit de huidige lokatie kunnen ze worden ingezet tegen Hezbollah (Libanon).
* Daarnaast wordt ook een kontingent van 150-200 Rangers (een compagnie) van de VS-landmacht naar het Midden-Oosten gestuurd. Dit zijn special forces met als taken: direkte aktie, speciale verkenningen, contraterreur. Het is lichte infanterie, geschikt om een plaats zoals een vliegveld te bezetten in afwachting van versterkingen of bepaalde doelpersonen van groot belang uit te schakelen. Task Force 17 was zo'n eenheid tijdens de Irak-oorlog.
* CNN meldt dat zes strategische bommenwerpers B-52 naar Diego Garcia worden gestuurd om indien nodig deel te nemen aan operaties tegen Iran (@barbarastarrcnn)
Bronnen: Marine Corps Times (Philip Athey), Army Times (Kyle Rempfer), Politico (Wesley Morgan)
UPDATE: Ook [200] soldaten van het 173ste Airborne Brigade Combat Team uit Vicenza in Italiƫ worden ingezet in het Midden-Oosten, [sommigen ter bescherming van de ambassade in Beiroet]. Dit is ook een eenheid voor snelle interventie.
Bron: Task & Purpose (Haley Britzky, Jeff Schogol)
UPDATE 2: 7 januari - De B-52s kwamen van vliegbasis Barksdale in Louisiana. Het is interessant te zien dat vorig jaar nog B-52s van de VS naar Qatar werden gestuurd, dichterbij dus. Mogelijk verwachtte men nu problemen met inzet vanuit Qatar voor een operatie tegen Iran.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten