zondag 5 januari 2020

Britse marine ingezet in de Perzische Golf

4 januari - De Britse marine heeft na de geslaagde moordaanslag door de VS op de Iraanse generaal Soleimani in Bagdad opdracht gekregen om schepen onder Britse vlag te begeleiden door de straat van Hormoez. Hiervoor zijn het Type 23 fregat Montrose (F236) en de Type 45 destroyer Defender (D36) beschikbaar. Ze waren in de buurt, nadat het eerdere eskorteren van Britse schepen in november was beëindigd.
De internationale coalitie tegen ISIS heeft inmiddels zijn operaties opgeschort evenals de NAVO-trainingsmissie in Irak en het Iraakse parlement heeft een motie aangenomen om de VS-troepen uit Irak te verwijderen. Veel soennitische en Koerdische parlementsleden namen niet aan de stemming deel. De regering moet hiervoor wel wetgeving regelen.
Er zijn momenteel rond 6000 VS-militairen in Irak. 400 Britse militairen in acht kleinere bases hebben opdracht gekregen om terug te vallen op grotere VS-bases. Hun taak is veranderd van training van het Iraakse leger naar bescherming van troepen en diplomaten. Ze hebben zwaardere wapens gekregen. Een Britse onderzeeër met Tomahawk kruisraketten is ook in de regio. 50 SAS special forces zijn op weg om te helpen bij een eventuele evakuatie van Britten.
Bronnen: The Telegraph (Christopher Hope, Nick Allen),  The Guardian (Dan Sabbagh), Daily Mail (Jack Newman, Glen Owen, Harry Cole)

1 opmerking:

  1. Als aanvulling: groep militaire trainers die Iraakse commando’s in Bagdad opleidt, is daar dit weekend mee gestopt. Dit is een direct gevolg van de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran na de executie van de Iraanse generaal Soleimani op het vliegveld in Bagdad. Dit heeft ministerie van Defensie laten weten. nederland-bevriest-training-iraakse-commando-s

    BeantwoordenVerwijderen